Strejken på flygbussarna i Stockholm, Göteborg och Malmö skjuts upp i 24 timmar till klockan 14.00 i morgon, tisdag.

Orsaken är att Kommunal och Almega Vårdföretagarna sitter i nya samtal med medlarna i konflikten om lön och arbetsvillkor för personliga assistenter. Samtalen inleddes klockan 09.30. Ett nytt medlarbud är på väg.

– Jag ser en möjlighet till att vi kan få till ett nytt avtal för personliga assistenter. Därför fortsätter medlingen och vi skjuter upp våra sympatiåtgärder på Flygbussarna i ett dygn, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Om parterna inte kommer överens träder varslet om sympatistrejk på Flygbussarna och Swebus flygtransfer i kraft i morgon klockan 14.00.

– Medlemmarna ställer upp. De tycker att det är orimligt att de personliga assistenterna inte ens har uppsägningstid utan kan få gå på dagen, säger Cenneth Malmström, ordförande i Kommunals sektion Länstrafiken, som organiserar förarna på flygbussarna.

Under natten till fredagen trädde Kommunals varsel om nyanställningsblockad i kraft. Det riktas mot tre riskkapitalägda koncerner: Humana Assistans, Frösunda LSS och Team Olivia.

Kommunal kräver att de personliga assistenterna ska få månadslön och en månads uppsägningstid. De kraven tillgodosågs inte i medlarnas bud. Kommunal sa nej till budet.

Om det blir strejk i morgon stoppas flygbussarna till och från Arlanda, Bromma, Västerås, Landvetter, Göteborg city samt Malmö.

Den 2 maj trappas konflikten upp. Bussarbetsgivarna har varslat om lockout på tio andra bussbolag med trafik till och från de sex flygplatserna.