Kommunal varslar om strejk för golf- och trädgårdsanläggningsarbetare. Om två veckor inleds konflikten om parterna inte enats innan dess.

Förhandlingarna mellan Kommunal och Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet (SLA) har strandat. Avtalen löpte ut i lördags och nu varslar facket om konflikt.

– För att få arbetsgivaren SLA att inse allvaret i våra krav ser vi ingen annan utväg än att varsla om strejk, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare i Kommunal på förbundets hemsida.

Varslet omfattar runt 550 anställda på tio golfbanor och två trädgårdsanläggningsföretag och det träder i kraft den 16 april om parterna inte enats innan dess.

Facket kräver löneökningar på minst 860 kronor i månaden, och har en rad andra krav, som arbetsgivarna inte ställer upp på.

– Vi vill även förbättra villkoren för alla medlemmar som är visstidsanställda, utöka antalet månader på föräldralönen och få till en jämnare arbetstid över året. Även i dessa frågor har förhandlingarna strandat och arbetsgivaren vägrar lyssna, säger Lenita Granlund.

SLA:s vd Katarina Novák beklagar varslet och säger att det kom väldigt plötsligt. Både golfbaneavtalet och trädgårdsanläggningsavtalet omfattas av ett förhandlingsavtal och parterna har därför fått medlarhjälp av så kallade opartiska ordförande (opo) för att komma vidare. I slutet av förra veckan accepterade SLA ett bud från opo som facket tackade nej till.

– Vi har fört konstruktiva diskussioner med våra opartiska ordförande hela den senaste månaden men nu kom en tvärvändning från Kommunal, säger Katarina Novák.

– Kommunal anser att budet innehöll var för lite pengar och kräver LO-samordningens 3,5 procent. Vi vill förhålla oss till märket på 2,6 procent, fortsätter hon.

Katarina Novák säger att en strejk alltid är en allvarlig åtgärd och att den slår extra hårt så här års i de drabbade branscherna. Golfbanorna är precis på väg att starta arbetet inför säsongen och trädgårdsanläggarna är redan igång.

– Vi får sätta oss ner och räkna på vilka skador det här för med sig, och sedan få vi kontakta våra opartiska ordförande igen för att se hur vi ska gå vidare.

Fakta

Följande arbetsplatser som omfattas av varslet

Kårsta golfklubb, Örebro

Borås Golfklubb, Borås

Falkenberg Golfklubb, Falkenberg

Halmstad Golfklubb, Halmstad

AB Kristianstads Golfbana i Åhus

Borstahusen Golf AB, Landskrona

Östra Göinge Golfklubb, Knislinge

Kalmar Golf och Fritid AB

Karlstad Golfklubb, Karlstad

Ekerum Golf & Resort AB, Borgholm

Svensk markservice

Ostkustens trädgårdsservice AB, Kalmar