Utanför arbetsmarknaden, utanför bidragssystemen – hjälp oss öka sysselsättningen bland en osynlig grupp, ber en Botkyrkapolitiker.

Stockholm är en av Europas mest framgångsrika regioner med stark internationell konkurrenskraft. Redan 2007 konstaterade dock OECD att positionen hotas av den bristande etableringen av marginaliserade grupper på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen presenterade för en kort tid sedan en undersökning som visade att kvinnors sysselsättning ökar mer än männens. Dock är gapet mellan män och kvinnor fortsatt stort, särskilt för utrikes födda.

Som kommun har vi gjort en kartläggning (en del av kommunens arbete för att öka förvärvsfrekvensen) och har identifierat en ”osynlig grupp”.  Jag är stolt över att vi som första kommun i Sverige kunnat göra en statistisk kartläggning av denna hittills ”osynliga” grupp, människor som står utanför både arbetsmarknaden och bidragssystemen. Utrikes födda dominerar denna grupp och totalt handlar det om 15 procent av 23 110 invånare i arbetsför ålder i de kommundelar vi har kartlagt. Jag vill påstå att det finns liknande mönster i andra kommuner.

Samtidigt är det viktigt att poängtera att dagens arbetsliv med sin stora specialisering, höga krav på kompetens och socialt samspel gör att personer med låg utbildning, avsaknad av nätverk och bristande svenskkunskaper har svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden. 20 procent av de ”osynliga” kvinnorna i Botkyrka är dock akademiker. En intervjustudie med kvinnor i kommunen utanför arbetsmarknaden visar att de alla, oavsett utbildningsnivå, vill förvärvsarbeta, helst heltid, för att bli ekonomiskt självständiga och öka livskvaliteten.

Jag anser att ökad sysselsättningsgrad för kvinnor är avgörande för en hållbar samhällsutveckling. Egen försörjning ökar kvinnors makt över sina liv, ger bättre hälsa, minskad barnfattigdom, bättre studieresultat och ökad framtidstro för både flickor och pojkar.

Ett bättre samarbete mellan olika aktörer på lokal, regional och nationell nivå skulle bidra till att möta kommande arbetskraftsbrist. Jag anser att en kommun inte kan ensam hantera denna utmaning. Vi bjuder därför in regionala och nationella myndigheter, näringsliv, facket och civilsamhället att tillsammans med oss hitta långsiktiga lösningar som gör skillnad för både kvinnorna och samhället.

Serkan Köse
ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i Botkyrka.