Fallolyckor, motorsågsolyckor och amputationer. Människor på praktik med stöd från Arbetsförmedlingen gör ofta farliga arbeten, ibland utan att ha rätt utrustning och kunskaper.

Personer i arbetsmarknadspolitiska program är extra utsatta för skador i arbetet, enligt SVT. Sedan 1997 har arbetsolyckorna ökat med 67 procent i den här gruppen – samtidigt som de har minskat bland övriga arbetstagare.

SVT har talat med företrädare för olika fackförbund, som vittnar om att personer i arbetsmarknadsåtgärder, exempelvis fas tre, får utföra farliga arbetsuppgifter, och att de ibland saknar rätt utbildning och utrustning. Eftersom Arbetsförmedlingen inte kräver kollektivavtal på de arbetsplatser dit de arbetssökande skickas har facket svårt att komma åt problemen.

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket visar att praktikanterna kan hamna i mycket farliga arbeten, som manuellt skogsarbete.  ”Jag var ute i skogen och sågade kvistar av ett nedfällt träd. Jag tappade kontrollen över motorsågen och sågade upp ett stort sår på vänster ben”, heter det i en anmälan

Ronny Frithiof, regionalt skyddsombud vid GS-fackets avdelning 9 Östra Svealand, säger om personerna i arbetsmarknadsprogram:

– Många gånger får de gå i jeans och t-shirt och röja skog. Det är fullständigt snurrigt. Jobbar du med motorsåg och inte har skyddskläder kan du såga av dig både fötter och tår.

Lennart Gunnarsson, som ansvarar för arbetsmiljöfrågor vid GS-fackets förbundskontor, bekräftar att personer i programverksamhet är utsatta, men säger att det är svårt att bevisa det med statistik.

– Vi har inget centralt system som ger oss koll på den här gruppen, och jag vet ingen annan som har det heller.

Den som tar emot en person i programverksamhet är inte arbetsgivare för honom eller henne, men har ansvaret för arbetsmiljön, enligt Arbetsmiljöverkets hemsida.

Ändå hamnar anställda med lönebidrag, anställningsstöd eller i skyddat arbete i en sämre sits än vanliga anställda när en olycka inträffar, enligt Christina Järnstedt, arbetsmiljöansvarig vid LO.

– De räknas som ”besökare” och tvingas driva sina anspråk på arbetsgivaren enligt brottsbalken.

Christina Järnstedt är mycket kritisk till att Arbetsförmedlingen inte granskar arbetsplatserna innan praktikanter skickas ut. Samhället tar inte sitt ansvar för, anser hon. Regeringen har bland annat släppt på kravet att facket ska ge sitt godkännande innan en arbetsplats tar emot anställda med lönebidrag.