En överenskommelse om korttidsarbete inom industrin närmar sig. Fack och arbetsgivare är nästan klara med ett gemensamt förslag som ska lämnas över till regeringen.

– Förslaget ska vara klart i februari, men sedan krävs det att staten går in med sin del innan uppgörelsen blir klar, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

IF Metall krävde redan i avtalsrörelsen 2010 studier och kortare arbetstid i stället för uppsägningar i kristider. Fackets krav ledde till en partsgemensam arbetsgrupp som sedan dess arbetat med att ta fram ett förslag. Nu är målet nära.

– Vi är inte riktigt klara än, men vi är inne i slutrundan, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Hur parternas förslag ser ut vill han inte gå in på innan det är helt klart. Men det handlar om en möjlighet för arbetsgivarna att minska de anställdas arbetstid och låta dem studera under kristider.

– Staten går in och lyfter bort en betydande del av lönekostnaden. Tanken är att företagen ska slippa säga upp folk och ha råd att behålla de anställda när det är kris, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Olika former av korttidsarbete, som modellen kallas, finns redan i 23 av EU:s 27 medlemsländer och Veli-Pekka Säikkälä tror att det snart också kommer att finnas i Sverige.

– Vi har fått positiva signaler från politikerna säger han.

Finansminister Anders Borg (M) bekräftar att han ser positivt på idén.

– Jag tror att vi har en del att lära av till exempel den tyska erfarenheten på området. Där har vi kunnat se att man kunnat behålla personal och att arbetslösheten även under krisåren fortsatte att krypa neråt något, säger han till Ekot i Sveriges Radio.

De fackförbund som står bakom förslaget är förutom IF Metall även Unionen, Sveriges Ingenjörer och fackförbundet GS.