Lagena, som levererar öl, vin och sprit, till Systembolaget, säger upp avtalet med bemanningsföretaget Uniflex.

Logistikchefen Rickard Slettmyr skriver att ”det förekommit ett administrativt arbetssätt hos Uniflex som vi på Lagena inte tycker är förenligt med vår leverantörspolicy och Lagenas värderingar”.

Han hänvisar till det som ”vi genom media fått oss till del”, det vill säga Sveriges Radios avslöjande om hur Uniflex försöker slippa att betala ut de lön när företaget inte kan hyra ut personalen.

Fredrik Ståhlberg, ombudsman på Handels avdelnings i Stockholm, har tidigare uppmanat att Lagena att se över vilka bemanningsföretag de samarbetar med.

– Jag träffade Lagena senast i december. Jag har tydligt och konkret förklarat för dem att här finns ett företag som ni borde överväga om ni ska samarbeta med, säger han.

Handels är kritiskt till ytterligare ett bemanningsföretag på Lagena, SBP Bemanning. Enligt Handels bryter SBP Bemanning mot arbetstidsbestämmelserna i avtalet.

Parterna kom inte överens varken lokalt eller centralt. Nu överväger Handels att gå vidare till Arbetsdomstolen.

Lagena blev rikskänt i juni 2009. Då utbröt en vild strejk i protest mot att företaget skulle upp anställda och ersätta dem med anställda i bemanningsföretag.

Då var Lagena statligt, ett helägt dotterbolag till Systembolaget. Numera är Lagena privatägt