Foto: Adam Ihse

Ursaaben, legenden Carlsson på takets rallybil och de övriga bilarna i Saabmuseets samlingar blir kvar i Trollhättan. Saabmuseet är räddat.

Oron var stor både i Trollhättan och bland Saabentusiaster i världen när konkursförvaltarna lade ut museets bilar till försäljning. Risken var stor att samlingen skulle splittras och att bilarna skulle spridas till privata köpare, men så blir det nu inte.

I fredags avslutades budgivningen på bilarna. 500 bud kom in och det vinnande budet kom från Trollhättan stad, försvarskoncernen Saab AB och Wallenbergstiftelsen. Tillsammans har de köpt bilarna i museets samlingar för 28 miljoner kronor, och därmed är museets framtid räddad.

– Det är naturligtvis jätteroligt att vi lyckades vinna den här budgivningen, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund, till P4 Väst.

Kommunen har enligt lokaltidningen TTEla satsat 14 miljoner kronor på köpet och kommer tillsammans med Västra Götalandsregionen att ansvara för driften av museet.

Innan affären blir helt klar måste den godkännas av kommunfullmäktige, men det kommer inte att bli något problem enligt Paul Åkerlund. Beslutet kommer troligen tas i början av nästa vecka och därefter bestäms när museet som varit stängt under konkursen ska öppnas för allmänheten igen.

Paul Åkerlund är nöjd och lättad efter uppgörelsen. Han säger att museet är viktigt för Trollhättan och att Trollhättanborna tydligt visat att de vill ha kvar det.

– Jag tror det betyder mycket, det är en del av Trollhättans själ. Det är också en stor turistattraktion, säger Paul Åkerlund till P4 Väst.