Samtidigt som Saabs anställda börjar skrivas in vid Arbetsförmedlingen tror facket att det finns goda möjligheter att köra fabriken vidare – om företaget inte styckas, utan säljs till en enda köpare.

– Att sälja helheten till en intressent som vill driva verksamheten vidare är det enda vettiga alternativet, säger Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande vid Saab, som via IF Metallavdelningens hemsida uppmanar regeringen att sätta tryck på konkursförvaltaren att sådan lösning.

Att konkursförvaltaren styckar bolaget vid en försäljning och till exempel säljer produktionsutrustningen till en intressent och den tekniska utvecklingen till en annan är mycket sämre för både de anställda och de som har fordringar på Saab, hävdar Håkan Skött. Framför allt skulle möjligheten att starta produktion försvinna definitivt.

– Saab är en komplett och konkurrenskraftig bilfabrik med mycket kompetent personal. Det finns goda möjligheter att köra vidare. Om företaget som helhet får nya ägare kan dessutom de underleverantörer som är fordringsägare göra nya affärer.

Facket hoppas alltså fortfarande på att fabriken ska leva upp. Samtidigt har Arbetsförmedlingen i mellandagarna börjat skriva in de Saabanställda som arbetssökande, en förutsättning för att de ska få del av den statliga lönegarantin.

– Medlemmarna har många frågor nu, men framför allt vill de veta hur a-kassan och lönegarantin fungerar, säger Leif Håkansson, kassör och ombudsman vid IF Metalls avdelning Norra Älvsborg, som i går, onsdag, började informera de 1 300 metallarna om vad som gäller vid en uppsägning.

De anställda fick novemberlönen dagen före julafton, och enligt Leif Håkansson är chanserna goda att de ska få ut ytterligare lön:

– Konkursförvaltaren jobbar med decemberlönerna. Ambitionen är att de ska betalas ut under första halvan av januari.

Men uppsägningarna skickas troligen ut först i mitten av januari, vilket betyder att de anställda får rätt till lön ytterligare en tid.