Saab Storbritannien ansöker om rekonstruktion. Företaget saknar, liksom svenska Saab pengar för att driva sin verksamhet.

Saab i England, Saab Great Britain Ltd, har i dag lämnat in en ansökan om ett slags rekonstruktion till en domstol i London. Företaget sätts under förvaltning för att det och fordringsägarna ska få nödvändigt skydd i väntan på att bolagets finansiering säkrats, skriver Saabs ägare, Swedish Automobile (Swan) i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har det kinesiska företaget Youngman lovat att betala lönerna i svenska Saab Automobile och föra över pengar för att hålla brittiska Saab flytande, men pengarna har ännu inte synts till.

Enligt uppgifter från Pang Da har de kinesiska företagen inte fått tillstånd att föra ut pengarna, och det finns fortfarande inget besked om hur eller när de anställda i Trollhättan ska få sina löner. Fackklubbarna har därför börjat samla in de uppgifter som behövs för att lämna nya betalningsuppmaningar till Saab.

Samtidigt gör Saabs svenska rekonstruktör ett försök att få GM att ändra uppfattning. Enligt uppgifter i Dagens Industri befinner han sig nu i Washington för att träffa GM:s representanter och övertyga dem om ett nytt upplägg, där en tredje part, förutom Youngman och Pang Da, skulle gå in som ägare.