Det går trögt i avtalsförhandlingarna i den tyska stålindustrin. Nu ökar facket trycket med varningsstrejker som drar igång i dag.

– Nu sätter vi press för att få en snabb och rättvis lösning vid förhandlingsbordet i stället för fortsatt tidsödande spel, säger Oliver Burkhard, ledare för IG Metall i Nordrhein-Westfalen, på IG Metalls hemsida.

Förhandlingarna gäller ett nytt avtal för 75 000 anställda i stålindustrin i nordvästra Tyskland. Den andra förhandlingsomgången avslutades i måndags utan resultat. IG Metalls företrädare Oliver Burkhard säger att fackets krav är tydliga men att arbetsgivarna varit motvilliga att förhandla. De har inte lämnat något bud alls.

För att öka pressen tar facket ut de anställda på flera olika företag i korta så kallade varningsstrejker. De första strejkerna pågår i dag, och de fortsätter sedan på andra företag i morgon. Beslutet om varningsstrejkerna fattades av IG Metall i går och var enhälligt.

Facket kräver ett ettårigt avtal med löneökningar på 7 procent. Det är nästan dubbelt så mycket som de 3,7 procent som svenska industrifacken krävt i de pågående förhandlingarna.

Tyska IG Metall brukar ställa högre krav än de svenska kollegorna, men de har också högre prutmån. I de förra avtalsförhandlingarna för stålindustrin krävde IG Metall 6 procent och avtalet landade på 3,5 procent.

Förutom löneökningar kräver facket också förbättrade villkor för äldre som vill ha deltidspension och bättre villkor för unga. Facket kräver att unga som utbildas till stålarbetare ska garanteras anställning efter att de avslutat den lärningsperiod som ingår i utbildningen.

– Det är hög tid att vi bryr oss om framtiden och de ungas perspektiv i det här landet. Var tredje under 35 har aldrig haft en fast anställning, säger Oliver Burkhard.

Nästa förhandlingsomgång sker den 21 november.