En kvinna korsar en bro vid Athens centralstation under 24-timmarsstrejken den 5 oktober.

Foto: Petros Giannakouris

En kvinna korsar en bro vid en öde Athens centralstation under 24-timmarsstrejken.

 

På onsdagen väntas nya strejker och demonstrationer lamslå stora delar av Grekland. Flygtrafik stoppas, tågen stannar och skattekontoren håller stängt när statsanställda strejkar i protest mot åtstramningar till följd av skuldkrisen. En del skolor tvingas stänga och sjukhusen begränsas till minimibemanning.

Landets största fackföreningar räknar med att hundratusentals strejkar och att många tusen ska delta i demonstrationer mot regeringen, EU och IMF.

Klockan 10 svensk tid inleddes demonstrationerna i centrala Aten. Såväl statsanställda som studenter och pensionärer deltar för att protestera mot nedskärningarna. Senare på eftermiddagen ska de ska tåga mot Syntagmatorget och parlamentet, rapporterar lokala medier.

24-timmarsstrejken är den första landsomfattande generalstrejken sedan i somras, och hundratusentals människor beräknas delta. Bland annat har över 400 inrikes- och utrikesflyg till och från Aten har ställts in.

Finansminister Evangelos Venizelos varnade i tisdags för att den redan usla grekiska ekonomin kan backa ytterligare om folket inte kan samlas kring besparingarna och visa ”nationell sammanhållning”. De ledande fackförbunden har dock tagit starkt avstånd från åtgärderna, som bland annat innebär att 30 000 statsanställda sägs upp.

– Vi hade varit villiga att axla kostnaderna och säga ”ja” till besparingar om de utgick från reformer som skapar jobb i stället för att skära bort dem, säger Fani Gourgouri vid hamnarbetarfacket till Reuters.

Demonstranterna slår på trummor och håller upp plakat där det står ”Lätta på skulden!” och ”De rika måste betala!”.

En separat grupp om några tusen kommunister har marscherat in med röda flaggor på Syntagmatorget vid parlamentet. De ropar ”Vi har inga jobb! Vi har inga rättigheter! Inga uppoffringar för cheferna!”, rapporterar Reuters.

Cirka 1 000 poliser ska försöka hålla ordning i Aten. Det är färre än vid protesterna i juni, då över 100 personer skadades i kravaller.

Grekisk polis har skjutit tårgas mot en mindre grupp demonstranter på Syntagmatorget, rapporterar Reuters. Det ska röra sig om ungdomar som kastat sten.