Segrande S i hårt förhandlingsläge
Danska LO jublade efter det röda blockets valvinst, men nu håller de fackliga glädjeropen på att fastna i halsen. Regeringsförhandlingarna är tuffa och det speciella pensionssystemet, efterlönen, står på spel.
Efter tio års konservativt styre tyder det mesta på att Danmarks nästa statsminister blir socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt.
Dagen efter valet jublade danska LO.
– Vi är mycket nöjda, sa Anette Bindslev, pressekreterare på danska LO.
Valrörelsen har i hög grad präglats av ekonomiska frågor och hur landet ska rida ut krisen som drar genom Europa.
Den borgerliga sidan ville spara genom att ta bort efterlönen, som är en sorts pension som gör det möjligt att sluta jobba vid 60 års ålder. Det fick facket att reagera kraftigt, och stora annonskampanjer sattes in mot regeringens förslag som ansågs missgynna anställda inom arbetaryrken.
Danska LO gjorde i stället upp med Socialdemokraterna som vill sanera budgeten genom att förlänga arbetstiden. Och efter valet trodde facket att kampen om efterlönen var avgjord. Så var det inte.
Visserligen vann Socialdemokraterna, men partiet gjorde sitt sämsta val på 108 år. För att komma i regeringsställning måste det söka stöd av andra partier.
Socialistisk Folkeparti, som gjorde ett svagt val, stöder Socialdemokraterna. Det gör dessutom det socialliberala Radikale Venstre och vänsterpartiet Enhedslisten.
Socialdemokraterna har därmed hamnat i komplicerade regeringsförhandlingar. Partiet dras åt både vänster och höger.
Mittenpartiet Radikale Venstre kräver kraftiga försämringar av efterlönen, vilket den danska fackföreningsrörelsen skulle reagera kraftigt emot.
Danska LO vill inte kommentera de pågående regeringsförhandlingarna.
– Vi säger ingenting förrän de är avslutade, säger Marie-Louise Knuppert, danska LO:s internationella sekreterare.