Liv Strömquist får ABFs ansedda litteraturstipendium. Utmärkt! Läs även en text om hennes senaste album av Anita Boberg. Så här står det i pressmeddelandet:

”ABFs litteraturstipendium 2011 tilldelas serietecknaren Liv Strömquist. Stipendiet delas ut på Bok och Biblioteksmässan i Göteborg på torsdag 22 september 2011, kl 17.00. Plats: ABFs monter på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg.

ABFs litteraturstipendium instiftades 1949 och delas ut årligen till författare som ”med ordets hjälp vill synliggöra det osynliga och få oss att förnimma det glömda”. I år går stipendiet till serietecknaren Liv Strömquist med nedanstående motivering:

”Liv Strömquist tilldelas Arbetarnas Bildningsförbunds litteraturstipendium 2011 för sin skarpa samhällskritik med seriekonsten som uttrycksmedel. Strömquist synliggör ojämlikhetens ansikten i allmänhet och kvinnors underordning i synnerhet med humor, ilska och intellektuell skärpa.

Strömquist låter läsaren ta del av livsberättelser från såväl historiska figurer som gestalter ur den samtida populärkulturen, och samtidigt skildrar hon de normer och maktstrukturer som förhindrar oss att förverkliga våra bästa stämningars längtan. Genom att berätta varför Albert Einstein är historiens mest provocerande pojkvän, hur normer och föreställningar styr Britney Spears liv och varför det gick så illa för prins Charles och Diana låter Strömquist läsaren komma till insikt om den könsmaktsordning som styr våra liv. Och med satirisk spets angriper hon klassamhälle, rasism och homofobi.

Strömquist berättar en historia på ett roligt och lättillgängligt sätt samtidigt som hon skriver grafiska essäer kompletta med källhänvisningar för den som vill fördjupa sin förståelse. Denna ambition att förklara sammanhang och öppna nya världar för läsaren gör Liv Strömquist till en av vår tids främsta folkbildare.”