Kronofogden hittar inga pengar hos Saab Automobile. Men vd:n Victor Muller hävdar att bolaget visst har pengar till lönerna — fast han berättar inte var. Redan på måndag kanske de anställda trycker på konkursknappen just för att de inte fått lön.

De fackliga mötena har avlöst varandra sedan Vänersborgs tingsrätt i torsdags sågade Saabs rekonstruktionsansökan. Personalen står inför att vänta på en överklagandeprocess som också kan sluta med ett nederlag eller att snabbt begära sin egen arbetsgivare i konkurs och den vägen få pengar från den statliga lönegarantin.

Något beslut kom dock inte på fredagen. IF Metall avvaktar under helgen efter signaler om att lönen kan betalas ut de närmaste dagarna.

Unionens chefsjurist Martin Wästfelt bedömer att en konkursansökan är mycket nära.

– Inom ett par arbetsdagar, säger han.

Saab har redan bestämt sig för att lämna in överklagandet på måndag. Ledningen har tät kontakt med de kinesiska samarbetspartnerna Pang Da och Youngman, enligt Victor Muller.

– De hade hoppats att rekonstruktionen skulle gå igenom. Nu jobbar de väldigt intensivt med oss så att vi kan göra dokumentationen kraftfullare, säger han.

Tingsrätten ansåg bland annat att det är oklart om och i så fall när kinesiska myndigheter kommer att godkänna avtalen som skulle ge Saab 2,2 miljarder kronor från de kinesiska bolagen.

I överklagandet ska det vara tydligare besked om tidpunkten.

– Vi ska komma så nära vi kan, säger Victor Muller.

Samtidigt avslöjar han att NDRC i Kina, som har avgörandet i sin hand, fått den fullständiga ansökan först för drygt en vecka sedan. Ändå tror Muller på besked inom några veckor. Trots att andra liknande ärenden har tagit flera månader.

Han upprepar att Saab har pengar till lönerna, men att de inte kan betalas ut eftersom ingen fordringsägare får gå före någon annan.

Juridisk expertis har delade uppfattningar om det är ett korrekt resonemang.

Kronofogden, som i flera veckor drivit in pengar utan att hitta tillräckligt, reagerade på uppgifterna och bad om ett klargörande under fredagen.

Konkursexperten Rolf Åbjörnsson är kritisk.

– Det här är en internationell äventyrare. Vi har i Sverige, gudskelov, inte haft så många sådana här figurer i det etablerade näringslivet. I Holland finns inte en människa som tar i den här killen med tång, säger Åbjörnsson.

Victor Muller är själv övertygad om att han håller sig på rätt sida lagen.

– Det vore ganska ovanligt om en ledning som gör sitt yttersta för företaget och använder alla lagliga medel som står till buds skulle hamna i fängelse, säger han.