En känd finansiär kan vara på väg in med en bunt pengar till Saab redan den här veckan. Men de anställdas löner fortsätter att lysa med sin frånvaro.

Saabs vd Victor Muller diskuterar ett överbryggningslån med en finansiär vars medel skulle kunna rädda Saabs kortsiktiga ekonomiska bekymmer.

– Tidsplanen är oerhört komprimerad och kort.

– Det skulle kunna bli ett besked ja eller nej redan under veckan, säger Peter Hallberg, vd för Saabs återförsäljarförening, till TT.

I måndags satt han i ett telefonmöte med Victor Muller, som avslöjade ett namn som han sätter hopp till.

– Det är en stor, känd finansiär och en sådan borde inte kasta sig in i sådana här diskussioner om det inte finns en möjlighet, säger Peter Hallberg, utan att kunna avslöja några namn.

– Men det jag kan om dem tidigare, gör att jag tycker att det här verkar seriöst.

Mötet gjorde också Peter Hallberg betydligt mer tveksam till en rekonstruktion.

– Före samtalet var det för mig ingen tvekan om att en rekonstruktion skulle ha fler för- än nackdelar.

– Men efteråt förstod jag hur viktigt det är för Victor Muller att Saab gör rätt för sig gentemot alla som man är skyldig pengar.

Peter Hallberg tror snarare att en rekonstruktion ska ses som en nödåtgärd man inte tillgriper i första skedet.

– En rekonstruktion skulle innebära att både kineser och Vladimir Antonov dras in i den härvan och får avskriva delar av sina fordringar.

– Det vore inte en jättebra start för Saab i nästa läge när det gäller att jobba vidare med kineser och nya ägarstrukturer.

Saabs anställda har fortfarande inte fått sin lön och inga besked fanns på tisdagen från Saab Automobiles informationsavdelning. Ändå finns produktionspersonal på fabriken som underhållsarbetar.

– De har fått ett 25-procentigt schema för några veckor framöver, säger Gunilla Gustavs.

De Saab-anställda har möjlighet att begära bolaget i konkurs efter fredag, då Saabs frist att agera löpt ut.

– Det är troligt att vi avvaktar helgen om inget hänt och väntar en bit in i början av nästa vecka, säger IF Metalls klubbordförande på Saab, Håkan Skött, till TV 4 Väst.

På onsdagen kommer Swedish Automobiles från i fredags försenade delårsrapport att presenteras.