Byggnads avdelning i Gävle välkomnar en granskning från Arbetsmiljöverket, efter att Handels anmält avdelningen för kränkningar och mobbning av personalen.
– Det måste bli ett slut på lögnerna och anklagelserna, säger Lars Lundberg, Byggnads avdelningsordförande.

Han hävdar att Handels anmälan till Arbetsmiljöverket består av helt grundlösa påståenden.

– Det som står där är rena vansinnet, rena falsarierna.

Konflikten mellan Handels och Byggnads avdelningar i Gävle började före sommaren, då Handels krävde åtgärder mot den dåliga psykosociala arbetsmiljön på avdelningen.  Kort därefter sades en av kontoristerna på avdelningskontoret upp, vilket LO-Tidningen tidigare berättat.

Uppsägningen gick till central förhandling. Enligt Lars Lundberg, enades parterna om att Byggnads inte gjort något fel. Uppsägningen stod fast, men Byggnads gick med på att inte räkna in hennes semester i uppsägningstiden.

– Vi sa ja till det eftersom vi själva som facklig organisation brukar kräva det av arbetsgivare.

– Om Handels tyckt att vi gjort något fel vid uppsägningen borde de ha framkommit i förhandlingsprotokollet, men vi var helt överens, säger han.

Handels gick dock vidare och anmälde Byggnads avdelning till Arbetsmiljöverket. I hårda ordalag beskriver Handels ombudsman och regionala skyddsombud i Gävle Poul-Erik Jensen hur ledningen och styrelsen för Byggnads avdelning systematiskt ägnat sig åt trakasserier och mobbning. Han beskriver också upp händelsen med den uppsagda kontoristen som den ultimata kränkningen, och det får Byggnads avdelning att se rött.

– Vi måste få ett slut på det här. Vi har blivit överhopade av lögner som Handels också spritt i de lokala medierna. Även om vi inte gillar det måste vi gå ut och bemöta dem, säger Lars Lundberg.

Han står fast vid att uppsägningen bara berodde på en nödvändig omorganisation och att det absolut inte förekommit någon mobbning på avdelningskontoret. Han välkomnar därför en granskning av Arbetsmiljöverket.

– Jag ser fram emot att de kommer hit och inspekterar vår arbetsplats. Då kanske det blir ett slut på den här smutskastningen, säger han.

LO-Tidningen har under dagen sökt Poul-Erik Jensen på Handels i Gävle, utan resultat.