LO och TCO rasar mot världsfackets högsta ledning. Generalsekreterare Sharan Burrow har bidragit till att det statsstyrda facket i Kina tagit plats i styrelsen för FN-organet ILO. Som en direkt effekt av detta har den enda nordiska företrädaren fått lämna styrelsen.

Det handlar om att Sharan Burrow rekommenderade att det kinesiska facket ska ha en ordinarie plats i ILO:s styrelse. Det innebär ett brott med världsfacket IFS tidigare beslut att ställa krav på ACFTU – facket i Kina.

– Det här har skötts mycket oprofessionellt. Sharan Burrow agerade klantigt, säger Keth Thapper på LO:s internationella enhet.

Hon har två invändningar: Det handlar dels om att det kinesiska facket fått en ordinarie plats i styrelsen för ILO, dels om att världsfackets ledning har ställt upp på detta utan att diskutera frågan i styrelsen för världsfacket.

– Nu kommer det kinesiska facket inte att anstränga sig för att uppfylla de krav vi ställer på dem. ACFTU på arbetarnas bänk i styrelsen innebär att det finns en regeringsrepresentant bland arbetarnas företrädare, säger hon.

TCO:s internationella chef Helena Johansson har en liknande inställning. Hon är kritisk både mot IFS-ledningens agerande och mot att det kinesiska facket valts till en ordinarie plats i ILO:s styrelse.

– Det är helt oacceptabelt. Jag tycker knappt man kan kalla ACFTU fackförening. Det är vare sig en demokratisk eller en oberoende organisation. Vi brukar kalla sådana arbetstagarorganisationer, säger hon.

Helena Johansson pekar på att det kinesiska facket inte ställer sig bakom organisations- och förhandlingsfrihet.

– Om vi accepterar att Kina struntar i grundläggande fackliga rättigheter blir vi inte trovärdiga när vi kritiserar andra. Vi kan inte behandla Kina annorlunda för att landet är ekonomiskt betydelsefullt, säger TCO:s internationella chef.

Sedan 2008 har ACFTU, det kinesiska facket, haft en ersättarplats i ILO:s ledning. Det internationella facket, IFS, har ställt krav på ACFTU i något som kallas ”kritisk dialog”. Det rör sig om att det statskontrollerade facket i Kina ska ställa upp på grundläggande fackliga rättigheter som föreningsrätten samt rätten att förhandla om och sluta kollektivavtal. LO-Tidningen berättade i våras att det kinesiska facket inte brydde sig om att svara på kraven eller att ta någon diskussion med världsfacket.

FN-organet ILO är ett slags internationell bärare och försvarare av grundläggande fackliga rättigheter. Det är ILO som utfärdat internationella konventioner om rättigheter i arbetslivet.

Världsfacket, IFS, nominerar ledamöter till styrelsen för ILO. Det finns ordinarie ledamöter, första ersättare och andra ersättare. ACFTU har nu fått en ordinarie plats i ILO:s styrelse. Tidigare hade organisationen en plats som förste ersättare. Även arbetsgivarorganisationer och regeringar har möjlighet att nominera till ILO:s styrelse.

Ända sedan ILO bildades 1919 har Norden haft en ordinarie styrelseplats i ILO. När nu ACFTU blir ordinarie får norskan Trine Lise Sundnes lämna sin plats som ordinarie i styrelsen.

Keth Thapper tror att Sharan Burrows agerande beror på att hon är förhållandevis ny som generalsekreterare för IFS och har bristande erfarenhet. Enligt Keth Thapper har Sharan Burrow i diskussioner efter valet till ILO:s ledning ångrat sitt agerande.

TCO:s Helena Johansson berättar att de nordiska facken skickat en gemensam protest mot att Norden förlorat sin plats i ILO:s styrelse. Protesten omfattar dock inte att det kinesiska facket valts in i ILO-styrelsen, eftersom de nordiska facken har olika uppfattningar i den frågan.

Fakta

ACFTU

• Facket i Kina heter All-China federation of trade unions – ACFTU. Organisationen bildades 1925. Den har enligt sin egen hemsida 170 miljoner medlemmar, varav en halv miljon är facklig heltidskader. Organisationen är underställd kommunistpartiet i Kina.

• ACFTU förhandlar vare sig om kollektivavtal eller löner. Lönerna sätts i stor utsträckning av företagsledningen.

• Det är ACFTU och inte de anställda som ligger på utländska företag för att personalen ska ansluta sig till facket, enligt Oscar Berger, arbetsmarknadsråd på Sveriges ambassad i Peking.

• Ordförande för det kinesiska facket är Wang Zhaoguo. Han valdes till sin post 2002. Innan dess hade han arbetat i bilfabrik nummer 2. Där började han som tekniker och slutade som vice vd. Fackets ordförande sitter också i kommunistpartiets politbyrå.