I slutspurten inför valet lovade kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) i Luleå att de delade turerna i vård och omsorg skulle vara avskaffade, eller åtminstone minimerade, inom ett år.
Fler delade turer är baksidan av beslutet om heltid för alla som vill.

Snart är det upp till bevis. I augusti, nästan ett år efter vallöftet, ska socialnämnden fatta beslut om rapporten ”Goda arbetsvillkor i vården”. Tjänstemännens slutsats är att delade turer inte är något större problem.

Kommunal har motsatt uppfattning. Åsiktsskillnaderna är så stora att Kommunals sektion lämnar ett eget utlåtande.

– Vi är av en annan mening. Delade turer är ett stort problem. Vi anser att socialförvaltningen ska ta hjälp av externa utredare, säger Andreas Lundqvist, huvudskyddsombud på Kommunal.

Rapporten kom i slutet av juni och har bara skickats ut till en handfull personer. Den har inte blivit offentlig ännu.

– Jag har inte ens läst den, säger Socialnämndens ordförande Margareta Bladfors Eriksson (S).

Socialnämndens utmaning är att infria vallöftet om att i stort sett ta bort de delade turerna – utan att det blir dyrare för kommunen. Samtidigt säger rapporten att det blir dyrt att ta bort de delade turerna.

Exakt hur dyrt visar sig när rapporten blir offentlig.

Redan förra hösten kom personalenheten med en kalkyl. Där anges notan för att ta bort delade turer till 1,5 miljoner kronor för ett medelstort äldreboende. Det finns 26 äldreboenden av olika storlek i Luleå. Sedan tillkommer notan för hemtjänsten och boenden för funktionshindrade.

– Jag tror att vi ska komma fram till en bra lösning. Vi måste kunna erbjuda heltid med bra arbetsvillkor för att klara nyrekryteringen till äldreomsorgen när stora grupper i pension, konstaterar Margareta Bladfors Eriksson.

Luleå kommun inför rätt till heltid på tre år. Det började 2009 och ska vara klart i år. Resultatet är imponerande. 2010 arbetade 88,1 procent av kommunens anställda heltid – en ökning med tio procentenheter på ett år.

Men framgången hade ett högt pris. De anställda i äldreomsorgen fick sämre scheman med delade turer både vardag och helg.

– Tyvärr har heltidsprojektet ställt till det. På mitt boende jobbar vi tre helger av fyra på lördag eller söndag eller både och. På en vecka kan vi ha två delade turer på vardagar och en på helgen. Då börjar arbetsdagen 07.00 på morgonen och slutar 20.00 på kvällen med tre och en halv lediga timmar mitt på dagen, berättar Anna-Lisa Gyllemalm, som arbetar på Per Hindersagården, ett äldreboende i Luleå.

I rena ilskan över de sämre arbetsvillkoren startade hon Facebook-gruppen ”Anständiga arbetstider eller delade turer” i maj förra året. Gruppen har drygt 1 100 anhängare.

För Kommunal är rätten till heltid, och därmed en lön som att går att leva på, en hjärtefråga. Samtidigt har sektionen i Luleå fört en lång kamp mot delade turer.

Det är ett dilemma.

– Delade turer fanns innan heltidsprojektet inleddes. Sedan uppfattar man ibland att problemet har blivit större sedan heltidsprojektet startade. Vi måste kunna få heltid med goda arbetsförhållanden. Det ena får inte ske på bekostnad av det andra, understryker Andreas Lundqvist.

Två kommuner når målet

Så jobbar Luleå

Luleå kommun hade drygt 5 800 fast anställda 2010. 4 600 anställda, eller 79 procent är kvinnor. Sysselsättningsgraden var 88,1 procent förra året - 87,1 procent för kvinnor och 91,9 procent för män.

I hela Sverige var 644 000 fast anställda i kommunerna 2010. Sysselsättningsgraden var 81 procent och 79,1 procent för kvinnor.

7,4 procent av personalen i Luleå var visstidsanställda 2010. I hela Sverige är andelen visstidsanställda dubbelt så hög, 14,7 procent.