Landstinget i Norrbotten och åtta av länets 14 kommuner har någon sorts beslut eller överenskommelser om rätt till heltid. Så ser det ut på papperet – men i verkligheten är det bara två kommuner som inför rätt till heltid.

Luleå håller på och Kiruna ska börja. I Piteå är rätten till heltid begränsad till socialförvaltningen.

– Det är dags att kommunerna går från ord till handling, säger Sofia Eriksson, ordförande i Kommunal i Norrbotten.

Ett par dagar efter Håkan Juholts löfte i Almedalen om en lag om rätt till heltid presenterar Kommunal i Norrbotten en kartläggning av heltider och deltider i kommunerna och landstinget.

Den visar att 48 procent av kvinnorna jobbar deltid. Var fjärde kvinna jobbar deltid mot sin vilja. Det innebär att 4 000 kvinnor i Norrbotten vill gå upp till heltid.

– Det finns ett motstånd bland tjänstemännen att genomföra politiska beslut, anser Sofia Eriksson.

Besluten utreds och utreds utan att någonting händer – eller också klubbas beslut som aldrig genomförs. Övertorneå kommun tog ett beslut 2002 om rätt till heltid för alla fast anställda. Sedan hände ingenting. Nu går utvecklingen åt andra hållet. Deltiderna blir kortare.

Det finns fler exempel från andra kommuner i undersökningen.

– Tjänstemännen brukar säga att det blir svårt att lägga scheman och att fler heltider kräver mer av delade turer. De två frågorna ska inte ställas mot varandra, tycker Sofia Eriksson och tillägger:

– Det går att lösa schemaläggningen i mansdominerade branscher. Då måste det gå även i kvinnodominerade branscher.

62 procent av ungdomarna mellan 20 och 29 år jobbar deltid. Lägstalönen på heltid är 16 070 kronor i Kommunals avtal. 62 procent av 16 070 blir 9960 kronor i månaden.

Lägre lön leder i sin tur till lägre sjukpenning, lägre a-kassa, föräldrapenning och pension.

 

Pappersbeslut

Norrbottens läns landsting samt de sex kommunerna Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Kalix, Piteå och Älvsbyn har beslut om rätt till heltid i hela eller delar av verksamheten – men bara på papperet, inte i verkligheten. En klinik på Piteå älvdals sjukhus är ett undantag i landstinget.

Kiruna har beslut om rätt till heltid för alla fast anställda. Luleå har infört rätt till heltid för alla utom personliga assistenter. Besluten genomförs i verkligheten. Piteå tog beslut om rätt till heltid 2006, men förvaltningarna bestämmer när beslutet ska genomföras. Hittills har bara socialförvaltningen infört rätt till heltid.

Sex kommuner har inga beslut om rätt till heltid – Arjeplog, Haparanda, Jokkmokk, Pajala, Överkalix och Övertorneå.