Foto: Björn Larsson Rosvall

Saab har sju dagar på sig att betala ut lönerna, förklarade Unionens ordförande Cecilia Fahlberg när hon besökte Trollhättan i dag.

 

IF Metall kräver återigen att regeringen agerar för att rädda Saab. Samtidigt förvärras läget för företaget då skulderna hos Kronofogden ökar.

Regeringen måste ta sitt ansvar och agera för att rädda Saab, uppmanar IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

– Klockan tickar och tusentals jobb riskeras. Alla aktörer måste agera konstruktivt och regeringen måste ta på sig en samordnande roll. Det krävs när det handlar om en affär som är så viktig för Sverige, säger han i ett pressmeddelande.

IF Metall kritiserar regeringen för att den ännu inte lämnat besked om Vladimir Antonovs ansökan om att få gå in som finansiär och ägare i Saab. Redan i april var General Motors (GM) redo att acceptera Antonov men sa samtidigt att det fanns en del frågetecken kring affären.

– Regeringen, GM och Europeiska investeringsbanken (EIB) måste tillsammans räta ut dessa frågetecken omgående, kräver Stefan Löfven.

Tidigare i dag meddelade Saab att delar av den akuta penningkrisen lösts då ett hemligt kinesiskt företag köpt bilar till ett värde av ungefär 120 miljoner kronor. Pengarna, som enligt Saab räcker till en del skulder och till de obetalda lönerna, kommer in till företaget under veckan.

Både Unionen och IF Metall arbetar nu med betalningsuppmaningar för alla anställda som ska lämnas till Saab.

– Från det att vi lämnat in medlemmarnas betalningsuppmaningar har företaget sju dagar på sig att reagera. Kommer inte lönerna då kan det bli så att vi begär företaget i konkurs, sade Unionens ordförande Cecilia Fahlberg till TT när hon besökte fabriken i Trollhättan i dag.

Den nya ordern som ger en del snabba pengar är ändå långt ifrån tillräcklig för att Saab ska kunna starta produktionen igen, och nu växer också kraven på företaget hos Kronofogden.

Fordonstillverkaren IAC gick i dag till Kronofogden med ett krav på 44 miljoner kronor, och det är det största enskilda kravet på Saab. Totalt har det kommit in 68 krav, uppger TT.

– Vi har haft en dialog med Saab och diskuterat förslagen för att hitta en lösning på en avbetalningsplan. Vi har varit överens om en avbetalningsplan som tyvärr sprack efter ett antal dagar, säger IAC:s vd Marcus Nyman till GP på nätet.

Inte bara de anställda på Saab och företagets leverantörer är pressade av krisen. I dag varslade också Saab-återförsäljaren Ana Trollhättan 75 av totalt 200 anställda om uppsägning.

– Vi har länge väntat på att Saabs finansiella situation ska klarna och att fabriken ska rulla, men nu har det helt enkelt dragit ut på tiden för länge, säger vd Joachim Lind till radio P4 Väst.