Den 27 mars i år skrev Calle Fridén sitt sista inlägg på bloggen Utsikt från ett tak. Då hade han under flera års tid rapporterat om framför allt arbetsmiljön, och bristen på sådan, på Stockholms byggarbetsplatser.

Efter att under krisen blivit uppsagd från en fast anställning på Peab, i samband med nedskärningar, har han haft tillfälliga anställningar. I vintras gick den senaste ut, och för första gången i sitt 30-åriga yrkesliv hade han svårt att få nytt jobb.

– Jag hade lite svårt att förstå varför. Så tog jag kontakt med en personalare på ett stort företag och fick svaret: ”Vi googlade ditt namn och du har ju varit lite kontroversiell och väldigt kritisk mot arbetsgivare”.

Han kontaktade ytterligare ett stort byggföretag där de sa att de känt igen hans namn. Då pratade han med en kompis som jobbar med rekryteringar. Hon googlade hans namn, fick över 16 000 träffar och gav beskedet att en sådan anställd vill ingen ha.

– Då valde jag att lägga ner. Jag måste ju ha mat på bordet.

Nu har han fått tillfälligt jobb i en liten byggfirma. Han tycker att bilden av byggbranschen där raka rör gäller är grovt överskattad. Branschen har i stället svårt för kritik, anser han.

– Jag är öppen och står för mina åsikter. Jag tror egentligen att skon främst klämmer på grund av ovana över att en byggnadsarbetare faktiskt skriver. Att en sådan som jag använder mer än en stavelse, dessutom stavar rätt och har underbyggda åsikter.

Men han vet också, av egen erfarenhet, att det hänger på anställningsform.

– Är man fast anställd kan man ta ut svängarna lite mer. Då ska det till rätt mycket för att man ska få gå.

Läs: Sista inlägget från Utsikt från ett tak

FAKTA

Privat anställd.
För en privat anställd är yttrandefriheten när det gäller arbetet mycket mer begränsad än för offentligt anställda. Den regleras då ofta i ett kollektiv – eller anställningsavtal. Men skadan ska vara grov för att det juridiskt ska ses som ett brott mot lojaliteten, även mot en privat arbetsgivare.