Svenskt Näringsliv och LO har i dag presenterat en gemensam rapport om vilka de faktiska konsekvenserna blir av turordningsreglerna i las och avtal.

I ett pressmeddelande sammanfattas de viktigaste resultaten i rapporten:

  • Det fackliga intresset av att förhindra att godtycke uppstår vid uppsägningar och att skydda äldre arbetstagare mot uppsägning, uppnås i de flesta fallen.
  • Turordning efter anställningstid och tillämpning av tillräckliga kvalifikationer leder i de flesta fall till att företag efter driftsinskränkningar inte har kvar de arbetstagare som de anser har den bästa kompetensen för den fortsatta verksamheten. Företag får därför inte bästa möjliga konkurrenskraft efter driftsinskränkningar. Detta gäller särskilt i småföretag.
  • Kravet på tillräckliga kvalifikationer för omplacering blir företag och fack ofta överens om beträffande formella krav på utbildning. Man blir däremot sällan överens om hänsynstagande till personliga egenskaper som har betydelse för att arbetsuppgifterna utförs på ett bra sätt.
  • Avsteg från turordningsreglerna genom avtalsturlistor accepteras av facket beträffande sådana skäl som ligger inom ramen för tillräckliga kvalifikationer. I viss utsträckning tar facket hänsyn till personliga egenskaper av betydelse för sättet att utföra arbetsuppgifterna.