Foto: Anders Wiklund

Det stormar återigen kring kungen som anklagas för diverse moraliskt tvivelaktiga aktiviteter. Carl XVI Gustaf intervjuades i går av nyhetsbyrån TT men mediastormen har ännu inte bedarrat.

Statschefen är möjligen i behov av fackligt stöd. LO-Tidningen har frågat fackföreningsforskaren Anders Kjellberg på Lunds universitet om vilket förbund som skulle kunna dra en lans för Sveriges konung som ännu inte är med i facket.

Kungen är hårt utsatt, vilket fackförbund skulle kunna tänkas organisera honom?

– Ledarna. De vill organisera alla chefer och här rör det sig om statschefen.

Tror du att det skulle vara en för- eller nackdel att ha kungen som fackmedlem?

– För Ledarna skulle det nog vara ett stort pr-värde att få Sveriges främste chef som medlem.

Skulle det kunna vara ett pr-värde för ett LO-förbund att värva kungen som medlem?

– Nej, knappast. Men man skulle kunna tänka sig andra fackförbund som ett alternativ till Ledarna.

Vilket då?

– Det finns så få kungligheter så man skulle kunna tänka sig att kungligheterna i världen bildade ett eget internationellt fackförbund. Det skulle kunna heta Global Royal Union (GRU). Rekryteringen skulle underlättas av att många i de olika ländernas kungahus är släkt med varandra.

Nu till en annan fråga. Finns det någon på svensk arbetsmarknad som har ett lika bra anställningsskydd som Carl XVI Gustaf?

– Nej.

Är det ens realistiskt att tro att andra anställda skulle kunna få samma anställningsskydd som Carl XVI Gustaf?

– Nej.

Vilken vore den bästa fackliga strategin för att rädda kungen i det utsatta läget han befinner sig i?

– Att ge honom bättre medieträning men å andra sidan är skadan redan skedd. Han borde i ett tidigare skede ha svarat på frågorna från medierna.

– Sedan är frågan hur facket i dag själv skulle lyckas hantera ett sådant fall. 1994 gick det inte så bra för Björn Rosengren som tvingades avgå som TCO:s ordförande. Då avslöjades det att han hade besökt porrklubben Tabu och betalt notan med fackets kontokort. Själv menade han att han inte hade förstått att det var en porrklubb som han hade hamnat på. Det är inte i alla situationer som facket kan rädda ens sina egna prominenta företrädare.