I går tillsatte Socialdemokraternas partistyrelse en arbetsgrupp som snabbt ska komma med förslag om arbetsmiljön i vid bemärkelse.

– Där ingår anställningstryggheten och anställningsformerna. Det inkluderar också bemanningsföretagen. Otryggheten, stressen och jäkten är i väldigt hög utsträckning kopplade till anställningsformen, säger Håkan Juholt.

Partistyrelsen tillsatte ytterligare en arbetsgrupp som ska arbeta med barnfattigdomen. Den presenteras under veckan som kommer.

Två ordförande i LO-förbund sitter med i arbetsmiljögruppen – Stefan Löfven, IF Metall och Ella Niia, Hotell- och Restaurangfacket. Ylva Johansson leder gruppen.

– 16 procent av löntagarna är anställda på visstid. Snart är vi uppe i femtedel. Det handlar inte om undantag längre utan det är verkligen etablerat. Utvecklingen går rasande fort, understryker Håkan Juholt.

Beslutet om bemanningsföretag och vikariepooler på Handels kongress innebär att förbundet ska arbeta för att få till stånd lagändringar både i las och MBL. S-arbetsgruppen har fria händer att lägga sådana förslag.

– Vi har inte begränsat deras uppdrag. Vi har tillsatt en arbetsgrupp utifrån två trender som vi ser: allt fler anställningar blir osäkra och arbetsskadorna ökar. Stressen ökar på många håll och vi vet att psykisk ohälsa är kopplad till stress, säger Håkan Juholt.

Arbetsgruppen ska granska om möjligheterna att stapla olika anställningsformer på varandra ska begränsas. Fler punkter på dagordningen är att granska konsekvenserna av att Arbetslivsinstitutet lades ner för forskning och kunskap om arbetslivet samt huvudskyddsombudens och skyddsombudens möjligheter till utbildning och att göra ett bra jobb.

– Det här är också ett inslag i översyn av pensionerna. Systemet klarar inte att betala pensioner till löntagare om så många slits ut på sina arbetsplatser långt före pensionsåldern, betonar han.

Handels kongress beslöt att fortsätta facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna, men formerna ska utredas för se om förbundet också ska utveckla fruktbara kontakter med andra partier.

– Jag är inte obekväm med det beslutet. Vi måste utveckla samverkan bortom högtidstal och kongresser till praktiskt arbete, anser Stefan Juholt och tar klimatsmarta lösningar som ett exempel. Det är en uppgift för Handels medlemmar att driva på för klimatsmarta lösningar på arbetsplatser som Coop och Ica Maxi och tillsammans med Socialdemokraterna driva på i den egna kommunen.

– En hel fackliga företrädare har bra utbildning i de viktigaste politiska frågorna, men alldeles för få politiker som har bra utbildning i de viktigaste fackliga frågorna. Upp med program och genomför dem!