Nya språkrör vill gå egen väg
Höger, vänster eller mittemellan? Utöver grönt bekände inte MP:s nya skägglösa ledning någon färg under helgens partikongress. Måste man det? Ja, om man får tro de avgående rören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.
Gång på gång fick de nya språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson samma fråga: Blir det höger eller vänster? Och gång på gång gavs samma ickesvar: Vi går vår väg.
I Åsa Romsons linjetal vände hon sig visserligen framför allt mot Moderaterna. Men det måste ses i bakgrund av att M står för makten i dag, inte S som så länge varit favoritschablon för trött statsbärare i MP-kretsar.
MP har de senaste åren växt så det knakar, bara förra året gick cirka femtusen personer med och partiet har i dag närmare 16 000 medlemmar. MP blev landets tredje största i valet 2010. MP är ett parti med mer öppenhet, och större medlemsinflytande än andra. Och det är ett parti som ska leverera ett nytt partiprogram 2013, ett år före nästa val.
Så kanske är det inget konstigt att de båda rören inte vill/kan svara på frågan i dag.
Men när de avgående språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand, med nio år vid rodret och ton av kohandel i ryggsäckarna, fick reflektera över höger/vänster-skalan under helgens kongress i Karlstad gav de ändå rätt tydliga besked.
– Personligen har jag svårt att se ett samarbete med M, sa Peter Eriksson
– Det skulle vara väldigt svårt att motivera att från ha samarbetet i de rödgröna till att samarbeta med M, sa Maria Wetterstrand.
Två fakta är klara. Ingen klarar sig ensam i rikspolitiken. Och allt kostar.
Och när pengarna ska fördelas är det svårare att kryssa förbi blåa respektive röda värderingar. Både fack och arbetstagare kommer till exempel vilja veta hur mycket det kostar i löneutrymme om normalarbetstiden ändras, eller hur skyddet ser ut om frågan helt lämnas över till parterna.
Frågor om ekonomisk fördelning lyste med sin frånvaro under kongressen. Men i debatterna blev ändå höger/vänster-falanger tydliga. Åtminstone bland deltagarna. Allra tydligast blev det i en två dagar utdragen batalj om friskolor. Ett stort gäng miljöpartister är helt emot vinster i skolan. Andra kräver tak för vinster. Eller att att allt överskott återinvesteras. För andra är vinsterna inte problemet.
Debatten fick nästan nätet att stanna. Deltagare twittrade sig svettiga i plenum. Någon, i den annars trevliga stämningen, skrek häll käften rakt ut. Eviga voteringar om beslut om att besluta vilket beslut som ska fattas beslut om. Och Maria Wetterstrand lämnade lokalen med orden ”jag behöver terapi, jag hatar den här friskoledebatten”.
När omröstningen äntligen kunde ske sent under söndagen kunde motionerna om friskolan och vinstuttag sammanfattas i beslutet: MP ska verka för att skolverksamhet inte ska drivas av företag med vinstsyfte. Något som redan står formulerat i MP:s nuvarande partiprogram.
Gräsrötter
1. Är du nöjd med de nya språkören?
2. Vilken var kongressens viktigaste fråga?
Susan Faris Mohamed, 24 år, ska börja läsa till ingenjör till hösten, Trollhättan.
– Javisst.
– Jag är ny, det här är min första kongress. Men jag valde mellan alla partier, och fastnade för MP för att det inte gör några skillnader mellan olika människor. Jag bär slöja, men ingen bryr sig om det. Alla respekteras.
Hulda Johansson, 75 år, pensionär, Trollhättan.
– Jag får bara positiva vibbar från dem. De var mina favoriter.
– Folkhälsofrågor. Sedan hade jag hoppats på att Gröna Seniorer skulle bli en sidoorganisation. Då får man ett litet bidrag. På riksnivå har vi från första början varit dåliga på äldrefrågor. Vi behöver mer fokus där. Men vi återkommer.
Arif Waliullah, 33 år, systemutvecklare, Sigtuna.
– Gustav Fridolin var ju självklart. Jag var mer tveksam till Åsa Romsom. Jag tyckte Mikaela Valterssons erfarenhet från ekonomiska frågor var viktigt. Och M vann valet mycket på grund av finanskrisen. Men efter att ha hört Åsa tal känns det bra. Hon har enorma kunskaper när det gäller miljö.
– Eu-frågor och internationella frågor överhuvudtaget. Särskilt flyktingfrågor, motioner om migrationsdomstolen och allmän sjukvård för asylsökande.