En kvinna sextrakasserades av en facklig kollega på Tetra Pak. I en uppgörelse, där facket företrädde båda två, erbjöds kvinnan pengar i utbyte mot tystnad medan mannen fick fortsätta sitt fackliga uppdrag.

Tetra Pak utlovade åtgärder mot sextrakasserier medan kvinnan erbjöds 10 000 kronor om hon lovade att inte avslöja vissa detaljer. Kvinnan skrev under uppgörelsen men lät pengarna gå till företagets åtgärdsprogram. Ett år har gått, men inga åtgärder har satts in. Och mannen som anklagades för sextrakasserier sitter kvar som fackligt förtroendevald för Unionen, skriver Sydsvenskan.

Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, säger att det ligger på arbetsgivarens bord att vidta åtgärder, och att förhandlingen inte hölls mellan två medlemmar, utan mellan facket och Tetra Pak.

TT: Men är det okej att personen får sitta kvar som förtroendevald?

– Jag vill inte svara på det. Men ingen av våra medlemmar ska behöva bli utsatt för sexuella trakasserier.

Naiti del Sante, jurist på TCO som Unionen tillhör, anser att det är högst olämpligt att mannen får sitta kvar om han är skyldig.

– En förtroendevald ska åtnjuta alla medlemmars förtroende och ska dessutom agera för andra medlemmar om trakasserier förekommer, säger hon till TT.

Kvinnan hade arbetat många år på Tetra Pak innan hon började jobba fackligt och trakasserierna började. Hon reagerade omgående på den råa sexistiska jargongen och allt kramande. Efter hand gick kramandet över i annat. Mannen började att slicka henne i örat och sade att han ville stoppa in handen innanför hennes blus.

Tetra Paks informationsdirektör Eva Milton bekräftar för Sydsvenskan att Unionen haft problem, men vill inte kommentera det enskilda ärendet. Hon kan inte svara på varför företaget ännu inte sjösatt arbetet mot sexuella trakasserier, men säger att det ska komma i gång.

Att anställda beläggs med tystnadsplikt är inte ovanligt, enligt Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap och juridik vid Örebro universitet. Det finns ingen ovillkorlig yttrandefrihet inom den privata sektorn.

– Det har uppmärksammats i en massa sammanhang, framför allt när anställda velat avslöja missförhållanden, säger han till TT.

Nu anmäls Tetra Pak och Unionen till DO av förra kommunalrådet i Åstorp, Arne Löyskä (S) på grund av fackets och företagets hantering av ärendet.

– Jag tycker det är särskilt allvarligt att facket företrädde både kvinnan och den hon anmält för sextrakasserier, säger Löyskä till Sydsvenskan.

Han anser att det förekommit jävsförhållande. Ärendet borde hanterats av fristående part.