Närmare 1,3 miljoner människor har chansen att lägga sin nya regionröst på söndag. Prognoserna för valdeltagandet ser dock dystra ut och LO jobbar stenhårt för att bättra på den bilden.
– Vi har hållit på för fullt sedan första maj, säger Krister Andersson, förste ombudsman för LO-distriktet i Västsverige.

På söndag läggs den sista rösten i omvalet till regionfullmäktige för Västra Götalandsregionen. Ett val som till stor del handlar om sjukvården.

– Våra medlemmar vill ha en sjukvård som fördelas efter behov och inte någon privat sjukförsäkring, säger Krister Andersson.

LO-distriktet Västsverige har sedan den 1 maj jobbat med att uppmärksamma valet. Arbetet är i stort en fortsättning på förra årets valkampanj.

– Det blir ingen ny politik. Man kan inte uppfinna hjulet igen mellan september och maj, säger Krister Andersson.

Han sitter själv i regionfullmäktige för Socialdemokraterna och kampanjar för både LO och Socialdemokraterna. Men den viktigaste frågan för honom är att få folk att rösta över huvud taget.

– Ju lägre valdeltagande det är, desto större risk att vi släpper in främlingsfientliga nischpartier, säger han.

Metoden för att få folk att rösta är att synas. Vara ute på arbetsplatser och torg så att folk blir medvetna om att det är ett val och att det är viktigt.

– Det här valet berör två miljoner människor. Det är superviktigt, säger Krister Andersson.

En annan stor fråga i valet är kollektivtrafiken. Kollektivtrafiken i regionen har under de senaste åren varit hårt kritiserad.

– Vi har fått en enhetstaxa över hela regionen. Men om vi ska kunna satsa ordentligt krävs det att det satsas även från Stockholm, säger Krister Andersson.

De dystra prognoserna för valdeltagandet tror inte Krister Andersson stämmer.

– Det är ju nu mot slutet som takten ökar. Undersökningarna gjordes nästan innan det fanns några valaffischer, säger han.