Fackligt missnöje med löneökningar på Scania
Missnöjet är stort bland arbetarna på Scania. Förra året fick de inga lokala lönepåslag alls och i år blir det bara kaffepengar utöver det centrala avtalet.
– Vi hade helt klart räknat med mer, säger Mikael Johansson, ordförande för IF Metalls verkstadsklubb på Scania i Oskarshamn.
Arbetarna på Scania får nöja sig med lönepåslag på 2,5 procent i år. Det är 0,2 procentenheter mer än det centrala avtalet ger, vilket motsvarar ungefär 50 kronor i månaden enligt fackets beräkningar.
– Vi är missnöjda, och det är därför vi inte skriver på avtalet. Förhandlingarna slutade i oenighet, säger Mikael Johansson.
Förutom löneökningarna får de anställda på Scania ett engångsbelopp på 5 000 kronor, men facket är kritiskt till engångsbelopp. På sin hemsida skriver Scanias verkstadsklubbar att ”det är som att pissa i byxorna, först så blir det varmt sen så blir det vått och kallt. Det blir ingen varaktig höjning av lönen.”
– Det är klart att det känns bra att få pengar, men när de tagit slut är de borta, medan löneökningar hänger kvar, säger Mikael Johansson.
De anställda hade förväntat sig betydligt högre löneökningar, särkskilt då de fick stå tillbaka förra året och nöja sig med de 0,9 procent som avtalet gav. Inte heller då skrev facket på avtalet. I år hade alla hoppats på bättre utdelning. 3 500 personer hade därför skrivit på en protestlista mot företagets låga lönebud, men inte heller det gav resultat.
– Folk hade förväntat sig att få något tillbaka. Företaget har haft bra resultat, folk har jobbat hårt, och går vi längre tillbaka så hade vi ju också krisavtalet, säger Mikael Johansson.
Han tillägger att årets löneökningar dessutom innebär att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar på Scania då tjänstemännen får högre löneökningar.
Mikael Johansson säger att resultatet i Scanias lokala löneförhandlingar visar hur viktigt det är med höga löneökningar i de centrala avtalen.
– Vi har haft svaga centrala avtal och inte ens vi stora klubbar på företag som går bra har lyckts få ut mer lokalt.
– Inför den här avtalsrörelsen ser vi att vi måste lägga ännu större vikt på att få starkare centrala uppgörelser, säger han.