Fackets oro för att EU ska lägga sig i lönebildningen finns kvar efter det sociala toppmötet i Bryssel i dag.

– Jag fick inget svar från kommissionen när jag sa att löner inte ska tas upp på EU-nivå, säger Wanja Lundby-Wedin, som deltog i mötet som ordförande för Europafacket.

Det sociala toppmötet föregår EU-toppmötet. Arbetsmarknadens parter på europanivå diskuterar med EU-kommissionen och ordförandelandet de frågor som toppmötet kommer att behandla. Toppmötet börjar i eftermiddag och på det kommer EU:s regeringschefer bland annat diskutera Europakten och de sex lagförslag för ekonomisk styrning, som LO-Tidningen tidigare berättat om.

Wanja Lundby-Wedin säger att kommissionens ordförande José Manuel Barroso säger sig vara för arbetsmarknadsparternas självständighet och skiljer det från en självständig lönebildning. Hon tycker inte att det går att sära på de två frågorna utan de hänger ihop – om parterna är självständiga ska inte EU kunna lägga sig i lönebildningen i ett land, anser hon.

– Kommissionen och Barroso ger samma besked som statsminister Reinfeldt. Min slutsats är att vi även i fortsättningen ska oroa oss. Och det kan ju inte vara så att Europafackets oro är obefogad.

Hon vill att facken ska fortsätta jobba för att se till att lagförslagen inte öppnar för att EU ska kunna styra över lönebildningen. Närmast gäller det att vända sig till EU-parlamentet, som behandlar lagförslagen.

– Om förslagen om ekonomisk styrning förverkligas ska vi försöka påverka regeringen så att vårt system för lönebildning inte ändras genom att exempelvis Medlingsinstitutet får en starkare ställning.

Däremot tror inte Wanja Lundby-Wedin på att likt de danska facken göra upp med de egna politikerna för att värna fackets självständighet. Problemet med ett sådant agerande är att motståndet på europanivå minskar.

– Det finns all anledning att komma tillbaka till EU:s förslag om ekonomisk styrning, säger hon.