Ett begrepp är ett ord som börjar om hela tiden. En stol vet vi väl vad det är, med vissa små gränsdragningsproblem, men när ordet ”demokrati” landar i samtalet är det varje gång som ett besök från yttre rymden.

Och det ska inte vara annorlunda heller! Man kan tänka på begreppen som vore det fråga om dynamit. Nån spränger och en ny situation uppstår.

Tankeverket och deras förlag Tankekraft anordnar samtalskvällar sprängfyllda av begrepp. En publik sugen på instruktioner till politisk handling kommer dit förväntansfulla och går därifrån förvirrade och lite lomhörda. Det smäller nämligen hela tiden.

I onsdags var Stefan Jonsson berömvärd samtalsledare för tre politiska tänkare som körde varsitt race från varsin fåtölj på scen: Nina Björk, Kim West och Leila Brännström. Det övergripande temat var att diskutera relationen mellan politiken och ”det politiska”, och kopplingen mellan handlande och tänkande.

Mitt i gjorde Jonsson det här trickset, för att knyta ihop diskussionen: han sa ungefär:

”Men allt det här ni har sagt, om människans sociala natur, om jämlikhet, om suveränitet – hur förhåller det sig till ordet … (lång konstpaus) … makt?”

Explosion. Tumult. Även om ingen förstås rörde en min var perspektiven förändrade och allting fick börja om igen. Vad det ledde till? Tja… Ett filosofiskt samtal är ju trots allt motsatsen till en planeringskonferens.

Arrangemanget var även ett firande av två nyutkomna böcker som det nog finns anledning att återkomma till. En antologi om begreppet kommunism, som åter börjar bli användbart: Kommunismens idé, med bidrag av femton europeiska filosofer. En angenämt kort beskrivning av kapitalismens anspråk på att vara verkligheten: Mark Fishers Kapitalistisk realism.

Samtidigt landar här på skrivbordet en rapport från Arbetarrörelsens tankesmedja, en bok som också jobbar kritiskt med de ord som formar vår verklighet, men gör det genom att sätta in dem i en ytterst genomtänkt samtidsanalys. Den globala utmaningen och jämlikhetens grunder av Örjan Nyström och Anders Nilsson.

Och antologin Nationalekonomi för vänstern ryktas till slut vara på gång. Vi står i början av ett kollektivt omtolkningsarbete, där förvirring och förklaring kämpar sida vid sida. Begreppsexplosioner OCH omritade kartor över hur alltsammans hänger ihop.

Samtal och böcker

Två samtalskvällar återstår: Den 12 april om Politikens subjekt och den 12 maj om Politisk teori och aktivism. Beställ biljetter här!

Böcker som nämns i krönikan:

Kapitalistisk realism av Mark Fisher (Tankekraft)
Kommunismens idé av Alain Badiou m fl (Tankekraft)
Den globala utmaningen och jämlikhetens grunder av Örjan Nyström och Anders Nilsson. Utgiven av Arbetarrörelsens tankesmedja.
Nationalekonomi för vänstern (Kata förlag).