Rakt på…

… Emma Rung, tillförordnad generalsekreterare för organisationen Fairtrade som vill få människor att välja presenter med hjärtat på alla hjärtans dag.

Rosor och choklad är två av era storsäljare. Räknar ni med rekordförsäljning i dag på alla hjärtans dag?

– Vi märker att det finns ett ökat intresse inför alla hjärtans dag och att människor bryr sig mer om villkoren för dem som tillverkar chokladen eller rosorna de ger bort. Det här är en viktig dag för oss, men ännu viktigare för människor på rosplantager, till exempel i Kenya.

Det är mest lyxprodukter, såsom kaffe, choklad och rosor som är Fairtrademärkta. Varför är det så?

– Flera av de varor som är Fairtrademärkta är sådana som vi konsumerar dagligen så som kaffe och bananer. Utgångspunkten för Fairtrade är att bidra till förbättrade villkor för människor i utvecklingsländer, och produkter som kaffe, choklad och rosor odlas i länder där fattigdomen är utbredd, där demokratin inte är särskilt utvecklad och där organisationsrätten ofta är svag.

Varför tycker du att man ska välja Fairtrademärkta gåvor en dag som denna?

– Då blir alla hjärtans dag verkligen ALLA hjärtans dag. Den som får rosen eller chokladen blir glad och samtidigt gör man en insats för att förbättra villkoren för arbetare på andra sidan jorden.

Hur vill du själv bli uppvaktad på alla hjärtans dag?

– Jag är på väg till Emmaboda som ska diplomeras till en Fairtrade City ikväll. Att uppmuntra en kommun som ska satsa på att köpa mer Fairtrade känns som det bästa tänkbara firandet, men sedan unnar jag mig också en riktigt smarrig Fairtrade-chokladkaka på hotellrummet.

Fotnot: Fairtrade, tidigare rättvisemärkt, är en oberoende produktmärkning som bland annat bidrar till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, att barnarbetare motverkas och att de anställda får organisera sig fackligt. Föreningen Fairtrade Sverige består av 44 medlemsorganisationer där bland andra ABF, LO och flera fackförbund ingår.