Foto: Göran Lahti

På onsdag, nästan ett och ett halvt år efter olyckan, ska Torbjörn Nilssons fall upp i tingsrätten. Det är inget som han ser fram emot. – Det känns jobbigt. Jag har grubblat mycket sedan jag fick beskedet att det här ska upp i tinget, säger han.

Torbjörn Nilsson kapade tre fingertoppar i en maskin med borttaget skydd. Men arbetsgivaren PartAB vill inte betala företagsboten på 200 000 kronor. Nästa vecka avgörs fallet i tingsrätten.
– Det känns väldigt onödigt och jobbigt att det gått så långt, säger han.

I september 2009 bockade Torbjörn Nilsson plåt i en pressmaskin på företaget Partbyggen, kallat PartAB, i Kalix som tillverkar prefabricerade badrum. Han råkade komma åt fotpedalen så att pressen slog igen medan han justerade en plåt.

– Den gick ner med full kraft, 65 ton i botten. De hade tagit bort ljusridåerna, säger han.

Ljusridåer är ett skydd som ska stoppa maskinen om något bryter ljusstrålarna. Men utan skyddet kunde olyckan ske. Torbjörn Nilsson fastnade med båda händerna.

– Jag var ensam vid maskinen och det bullrade så att ingen hörde hur jag skrek. Jag fick slita loss fingrarna ur pressen.

Olyckan ledde till att tre fingertoppar fick amputeras, och Torbjörn Nilsson påminns ständigt om vad som hänt.

– Det är värk i fingrarna, och jag tappade så mycket som var självklart. Jag fick lära mig att skriva en gång till.

Arbetsmiljöverkets utredning visade att skyddet varit borttaget under en tid, och åklagaren beslutade om en företagsbot på 200 000 kronor för att företagets företrädare av oaktsamhet vållat kroppsskadan.

Men PartAB vägrar att betala boten.

– Det som hänt är tragiskt på alla sätt, men det är inte bara företagets fel utan fler som har ansvar, säger Anton Lundholm, företagets vd.

Han säger att det var anställda som jobbat länge på företaget som tagit bort skyddet, utan att meddela cheferna. Han tycker att det blir fel om företaget får ta hela smällen genom företagsboten, och vill hellre att domstolen ska få avgöra frågan.

– Visst har vi delaktighet, och vi ska vi ha kontroller så att allt är rätt. Men det är inte bara vårt fel och då känns det inte rätt med företagsboten.

Torbjörn Nilsson, som var uppsagd och återanställd som timanställd på PartAB när olyckan inträffade, hade helst sluppit rättegången på onsdag. Han fick inget mer jobb på företaget utan utbildar sig nu till lastbilschaufför, och han vill lämna det som hänt bakom sig.

– Det känns som att det borde ha varit ett solklart fall. PartAB borde ha betalat. Jag har grubblat mycket sedan jag fick beskedet att det här ska upp i tinget. Det känns jobbigt, säger han.