Till LO-kongressen i maj nästa år ska LO-förbunden ha ökat sin organisationsgrand till i 75 procent, enligt ett beslut i LO-styrelsen. Det är en ökning med 5 procentenheter.
– Det kan låta ambitiöst, men det ska gå. Vi måste ha ett gemensamt mål för att visa vad det är som gäller, och vad vi måste göra nu, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Inte bara medlemsantalet i fackförbunden utan också organisationsgraden bland arbetare har sjunkit och var enligt de senaste uppgifterna från år 2009 nere på 70 procent. Sedan dess kan den ha fortsatt att sjunka eftersom medlemsantalet minskat, men nu ska trenden vända, enligt LO.

Förbunden har satt ett gemensamt mål om att organisationsgraden ska öka, och det ska gå fort.

– Vi har sagt att vi ska vara upp i 75 procent till kongressen nästa år, och det är inte ett slutmål utan bara ett delmål. Vi ska nå högre än så, säger Wanja Lundby-Wedin.

Medlemsvärvning har varit en prioriterad fråga i flera år, och på LO-kongressen 2008 fick LO, och Wanja Lundby-Wedin personligen, ett övergripande ansvar för att samordna förbundens insatser. Trots att medlemssiffrorna och organisationsgraden fortsatt nedåt sedan dess, tror Wanja Lundby-Wedin att insatserna som LO och förbunden gjort har haft effekt.

– Vi vet inte hur det hade sett ut annars. Men vi tycker inte att det har haft tillräcklig effekt. Därför bildade vi ett organiseringsråd som började verka i slutet av förra året.

I organiseringsrådet diskuterar förbunden strategier, utbyter erfarenheter och lära av varandra. Samarbetet har lett till att gemensam tvärfacklig mobilisering för att öka intresset för facket drar igång i vår.

– Det handlar om att vi ska se till att vi har ordentliga samtal med dem som är oorganiserade för att öka kunskapen om facket och i nästa skede erbjuda medlemskap, säger Wanja Lundby-Wedin.

Det är främst bland de unga facket tappat mark. De som är nya på arbetsmarknaden och ofta har tillfälliga jobb går inte med i facket, och många väljer sedan att stå utanför även om de får fasta jobb. Att nå ut till unga står därför högst på dagordningen för förbunden.

– Om vi bara lyckas vända trenden tror jag att det går snabbt att komma upp i organisationsgrad. Det finns en enorm potential. När vi frågar unga varför de inte är med säger de flesta att de inte blivit tillfrågade. Många unga som inte ens är med i facket säger också att de kan tänka sig att ta fackliga uppdrag när vi pratar med dem, så intresset finns.

– Nu måste vi bara orka hålla i och mobilisera oss kring den här frågan som är den absolut viktigaste för att upprätthålla den fackliga styrkan i framtiden. Då kan vi vända det här, säger Wanja Lundby-Wedin.