Sex LO-förbund med tillsammans 375 000 medlemmar ska flytta ihop i ett gemensamt förbundskontor i Stockholm.

Tanken bakom är att spara pengar genom gemensam administration och lägre hyror. Målet är att frigöra resurser som kan satsas på den fackliga verksamheten istället.

Dessutom tillsätter de sex förbunden en utredning om sina medlemstidningar. De sex tidningarna ska finnas kvar, men utredningen ska fundera på om del av innehållet ska bli gemensamt.

Det är Seko, Byggnads, Transport, Fastighets, Elektrikerna och Målarna som ska flytta ihop – det vill säga förbunden som samverkar i 6 F. Varje förbunds styrelse och representantskapet i 6 F har beslutat om samgåendet.

Revisionsbyrån Pricewaterhouse Coopers har gjort utredningen som ligger till grund för förslaget.

Vilka konsekvenser den gemensamma administrationen får för jobben har inte redovisats ännu. Ingen vill svara på frågor förrän på måndag. Den interna informationen ska klaras av först.

Tanken på ett fördjupat samarbete i 6F är inte ny.

– Förbunden i 6F är övertygade om att ett samarbete oss emellan kan frigöra resurser så att vi kan bedriva vår verksamhet mer kostnadseffektivt. De besparingar som kan göras kommer att användas till förbättringar i vår verksamhet och om möjligt även till en lägre fackförbundsavgift, står det på 6 F:s hemsida.

Fastighets har nyligen flyttat in i Sekos lokaler. Övriga förbund sitter utspridda på olika adresser i Stockholm. Byggnads sitter i samma hus som Kommunal. Förbunden äger huset gemensamt.

Det innebär att det kan dröja innan förbunden kan flytta in i gemensamma lokaler.