Verkstadsföretagen nyanställer och Volvo PV kan komma att plocka in uppemot 500 personer nästa år, enligt tidningen Dagens Industri.

Volvo personvagnars vd Stefan Jacoby säger till tidningen att bolaget behöver nyanställa både arbetare och tjänstemän i produktionen under 2011 för att klara att leva upp till ökad efterfrågan och produktion.

– När marknaden nu återvänder måste vi öka flexibiliteten i produktionen, säger Jacoby till DI och förklarar även att det nya Volvo ska bli bilindustrins motsvarighet till Apples enkelhet och användarvänlighet.

En sammanställning som tidningen gjort över stora företags behov att nyanställa och ersätta folk som slutar visar på ett behov av flera tusen personer sammantaget i bolag som Volvo PV och Volvo Lastvagnar, i Scania, Sandvik och SKF. Men de flesta av jobben är jobb utanför Sverige: både Sandvik och SKF väntar stor expansion i Kina.

Scania vill dock rekrytera 300 personer till avdelningarna för forskning och utveckling i Södertälje.

– Vi drar igång utvecklingsprojekt igen som låg i malpåse under finanskrisen. Det finns ett uppdämt behov och vi ser därför ett stort rekryteringsbehov, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson till DI.