Det handlar om utbud och efterfrågan, hävdar Anders Rune, chefekonom hos arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

Utbudet av arbetskraft har ökat kraftigt och det gör att priset på arbete sjunker, enligt hans beskrivning.

– Det här är en global förändring. Den går inte att beskriva som bra eller dålig. Det viktiga är att vi förhåller oss till den och förstår utvecklingen, säger han.

Han tror inte alls att de sjunkande löneandelarna ger upphov till arbetslöshet. Det är precis tvärtom, säger han: Det är bara lönsamma företag som kan ge trygga jobb och utvecklingen har givit jobb åt en väldig massa människor. Multinationella företag har gjort mycket mer för att skapa välstånd än biståndet från de rika länderna.

Han pekar på en rapport som Teknikföretagen nyligen publicerat. Den visar att de svenska verkstadsföretagen inte har etablerat sig i Kina för de låga lönernas skull utan för att finnas på den kinesiska marknaden.

Anders Rune tror att nästa steg i utvecklingen blir att högutbildade kineser kommer att konkurrera med tjänstemännen i exempelvis Sverige om jobbet.

Teknikföretagens chefekonom anser inte att de långsiktigt sjunkande löneandelarna ska ha någon påverkan på den kommande avtalsrörelsen.

– Avtalsrörelsen handlar om att skapa förutsättningar för att våra bolag ska klara sig i den internationella konkurrensen. För att det ska fungera är det viktigt att industrin sätter märket för avtalsrörelsen, säger Anders Rune.