Förslaget om att ge mammor i EU 20 veckors ledigt med full betalning stöter på patrull. För dyrt och klåfingrigt, anser EU-länderna.

I oktober röstade EU-parlamentet ja till att förlänga mammaledigheten i EU till minst 20 veckor från dagens 14 veckor. Ersättningen ska vara 100 procent av lönen och även papporna ska kunna vara hemma två veckor med full lön.

– Jag kan inte förstå hur man resonerar när man går fram med ett så radikalt förslag, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) efter att ha mött sina EU-kollegor.

Motståndet mot EU-parlamentets ståndpunkt är kompakt.

– I dessa kristider blir det här en väldigt stor börda för många medlemsstater som gör neddragningar i välfärden. Att då öka kostnaderna med miljardbelopp är ingen framkomlig väg, säger Engström.

EU-parlamentets beslut innebär att den svenska föräldraförsäkringen skulle bli runt 1,9 miljarder kronor dyrare om året. Om också papporna i sann jämställdhetsanda skulle få full ersättning under 20 veckor blir extrakostnaden sammanlagt cirka 4,3 miljarder kronor om året.

Nu ska EU-ordföranden Belgien förhandla med EU-kommissionen om en möjlig väg framåt. Även de inkommande ordförandeländerna Ungern och Polen deltar i samtalen, som beräknas ta tre veckor.

En möjlig kompromiss kunde vara att återgå till EU-kommissionens ursprungsförslag från 2008 med 18 veckors ledighet och ersättning i nivå med andra socialförsäkringar, tror Engström. Full ersättning lär inte godtas av EU-länderna.

Hon är orolig för att unga kvinnor kommer att missgynnas på arbetsmarknaden, särskilt i länder där arbetsgivarna står för kostnaden för mammaledigheten.

– Då kanske arbetsgivarna blir mer försiktiga att anställa kvinnor i den åldern. Det skulle vara en riktig backlash för jämställdheten, säger Engström, som dock anser att skyddet generellt behöver förbättras för unionens föräldrar.