Vargmötet i Åkersberga är fulltecknat sen veckor tillbaka. Det sorlar, en undertryckt spänning, när vi tränger oss in i aulan. Flera hundra personer.

Vi befinner oss i södra kanten av Sveriges minsta vargrevir. Roslagsreviret. Två vuxna vargar och fyra valpar mellan Norrtälje och Åkersberga. Bara några mil norr om Stockholms innerstad. Sedan augusti i år har de rivit två hundar och en kalv.

Tobias Gustavsson, vargexpert från Grimsö forskningsstation, kliver upp i talarstolen.

– I modern tid har inte en endaste människa dödats eller skadats av varg i Sverige, säger han.

Under perioden 1995 till 2005 angrep vargen 151 gånger, men den är lätt att skrämma bort. Vargen har en naturlig rädsla för människan redan från tre veckors ålder. Möter man en varg i skogen ska man gå i lugn takt mot den, gestikulera och föra oväsen.

– Men våra hundar då? ropas det från publiken.

– Ett möte mellan varg och hund i skogen är alltid ett möte på olika villkor. Hunden ser vargen som en tänkbar kompis, en bekant utanför den egna primärgruppen.  Vargen däremot har inga kompisar. Bara nära vänner inom den egna familjen. Hunden vill leka, men för vargen är hunden en fiende. Ett sådant möte slutar illa. Håll era hundar kopplade, när ni vandrar i vargrevir.

Publiken lyssnar. Med viss respekt. Vargen minglar inte, säger någon.
– Vi vet ganska lite om vargens beteende. Rangordningar existerar inte naturligt bland vargar. Det är mest jakthundar under jakt som angrips av varg. Vargen angriper utom synhåll för matte och husse. 70 procent av hundarna blir uppätna, men det är samma sak med folk som dör i lägenheter, hundarna äter upp dem. Vi talar om ett vargangrepp per 9000 jaktdagar, glöm inte det.

– Vargen får inte finnas i Roslagen till vilket pris som helst, säger en man som genast tystas ner av publiken.

Det har lämnats in en ansökan om skyddsjakt på varg i Roslagen. Ansökan avslogs eftersom det var omöjligt att avgöra vilken eller vilka vargar som angripit.

Jag frågar Tobias om han tror att det här vargreviret finns kvar om fem till tio år.

– Det tror och hoppas jag, säger han.

Ingen i publiken verkar ha några invändningar. Vi får väl samsas i skogen. Vargen tar 50 älgar om året i Sverige. Människan 88.000.

Björn Cederberg