Begränsad entusiasm för nytt industriförbund
Arbetsgivarna i industrin undersöker och överväger allt från att samarbeta mer effektivt – till att slå ihop organisationer. Arbetet, som LO-Tidningen avslöjade, går under namnet Svensk Industrivision.
Det kan sluta i en superorganisation, Svensk Industri, med 550 000 anställda och 6 000 företag, men också med mer av samarbete utan organisatoriska förändringar.
Entusiasmen för att slå ihop organisationerna är så här långt begränsad, åtminstone hos arbetsgivarna inom stål- och gruvindustrin. Där betonas fortsatt vikten av suveränitet och att behålla egna fungerande organisationer.
– Var vi slutligen landar vet jag inte, säger Bengt Huldt, vd för Stål- och metallarbetsgivarna. Våra styrelser är tydliga med att värna om sin suveränitet och sitt självbestämmande. Men först när alla sagt sitt går det att avgöra hur och när nästa steg eventuellt kan tas i det här gemensamma arbetet.
Syftet bakom den utredning som konsultföretaget McKinsey gjort, och som LO-Tidningen kunde berätta om i förra veckan, är först och främst att analysera industrins sätt att arbeta. Det gäller inte minst under avtalsförhandlingarna med facken inom industrin.
– Men det finns ingen uttalad viljeinriktning eller mål med det här arbetet mer än att vi alla ser behovet av att industrin stärker sin ställning i samhället. För att nå dit krävs en gemensam bild av verkligheten säger Åke Svensson, vd för Teknikföretagen.
Försöken att gjuta nytt liv i det uppsagda industriavtalet är den första uppgiften som industrins fack och arbetsgivare har framför sig i vinter. Uppsägningen från Teknikföretagens sida har tvingat fram en ny diskussion om avtalet och hur det ska formas för att alla ska sluta upp bakom överenskommelsen.
Och arbetet som inleds på nyåret brådskar. Redan till sommaren ska tjänstemän och ingenjörer överlämna sina avtalskrav till Teknikföretagen och Industri- och kemigruppen. Det är starten av nästa avtalsrörelse. Om det går att åstadkomma en revision av industriavtalet fram till dess är dock högst osäkert.
– Jag tycker det är viktigare att vi gör arbetet grundligt än att det går fort. Det är viktigt att vi skapar en överenskommelse som alla sluter upp bakom och som kan leva i tio femton år, säger Åke Svensson.
Den omfattande konsultrapporten från McKinsey tar också upp andra arbetsgivarfrågor där samarbetet kan effektiviseras. Det gäller till exempel det internationella arbetet.
Exakt hur arbetet med att stärka industrins arbetsgivarfront fortsätter är oklart. Först måste samtliga styrelser diskutera rapporten och lämna synpunkter till den styrgrupp där ordförandena i de fyra arbetsgivarförbunden sitter.
Först därefter kan nästa fas inledas mot superorganisationen – eller ett intensifierat samarbete men med bibehållen självständighet.