Runt om i landet har cirka 100 företag och organisationer blivit godkända som lotsar. De har tillsammans lotsverksamhet på drygt 400 adresser.

Flyktingar ska komma snabbare ut i arbetslivet med hjälp av lotsar, enligt en ny lag som träder i kraft den 1 december. De godkända lotsarna är större företag som Lernia Utbildning, Personalstrategerna och Jobbgiganten, liksom studieförbund som Vuxenskolan och Medborgarskolan men också mindre företag samt enmansföretag.

I Gimo är Röda Korset ännu så länge enda aktör, i Härnösand folkhögskolan. I Kumla finns bara Mankom AB, i Vallsta Hussein Samii och i Boden Handal Brothers kommanditbolag.

I Stockholm finns 14 godkända lotsar,  i Malmö 19 och i Göteborg 16. Ännu så länge, ska tilläggas, eftersom upphandlingen är öppen och aktörer kan fortsätta att ansöka.

– Här i Göteborg är det oftast företag och organisationer som vi har avtal med i andra sammanhang, som inom yrkessvenska och yrkeskompetensbedömning. Som riktat in sig på insatser mot gruppen nyanlända, säger Kent Gammal, som är chef för det nya kontoret Arbetsförmedlingen Etablering i Göteborg.

Vad är skillnaden mellan en lots och en coach?

– Lotsen har ett vidgat uppdrag jämfört med coachen. Det kan handla om ett socialt stöd, visa rätt i myndighetsfloran, hjälpa personen att få fotfäste.

Arbetsförmedlingen tar över ansvaret från kommunerna och ska upprätta individuella etableringsplaner tillsammans med individerna. Den nyanlända får själva välja en så kallad lots som under minst tre timmar i månaden ska hjälpa till att realisera och utveckla etableringsplanen.

Går det att lotsa fram till ett jobb på tre timmar i månaden?

– Det är minimikravet. Om en lots vill jobba tio timmar är det inget som hindrar. Vill man få del av resultatersättningen får man nog lägga ner mer, men så är den ersättningen också mycket högre, säger Kent Gammal.

Lotsarna kan inte välja bort personer. Arbetsförmedlingen gör tillsammans med läkare en bedömning av att personen är redo för arbetsmarknaden, till minst 25 procent. Ersättningen är högre för personer med högst sex års utbildning, som anses ha svårare att få jobb.

Hur tror du att det går?

– Det är klart att det är ett tufft uppdrag, men det är klara fördelar med att Arbetsförmedlingen kommer in så snabbt, säger Kent Gammal.

Tanken med lagen, som Nyamko Sabuni presenterade förra året och som nya integrationsministern Erik Ullenhag nu är ansvarig för, är att tiden till jobb för flyktingar ska minskas från nuvarande i genomsnitt sju år.

Fakta

Etableringslots
• Etableringslotsen kan vara en organisation, ett företag, eller en privatperson som startar företag för ändamålet. Varje lotsperson i lotsföretaget får max ha hand om 30 nyanlända och måste ägna varje person minst tre timmar i månaden, varav två individuella.
• Lotsen får ersättning i fyra steg: En ersättning för att börja uppdraget, en månadsersättning, en ersättning om den nyanlända får jobb eller motsvarande i tre månader, en högre om jobbet varar mer än sex månader.

Lag om etableringsinsatser
• Flyktingar som fått uppehållstillstånd, andra med skyddsbehov som fått uppehållstillstånd, liksom deras anhöriga, mellan 20 och 64 år, omfattas. Så också 18-20-åringar som saknar föräldrar i Sverige.
• Introduktionstiden är individuell, max 24 månader. Därefter träder den allmänna politiken in. En etableringsplan ska upprättas och den enskilda får då välja en etableringslots.
• Merkostnaden för reformen beräknades till 920 miljoner kronor för ett system i full drift.
• Lagen planeras träda i kraft den 1 december 2010.