Rehabpengar räcker till fler
Allt fler sjuka får rehabilitering. De statliga extrapengarna till rehabilitering har fått landstingen att snabbt bygga ut sin kapacitet, visar en sammanställning från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
Sammanställningen, som gäller de tre första kvartalen, visar att 36 procent fler patienter med smärta i axlar, rygg och nacke har fått hjälp i år än förra året.
För den andra patientgruppen som omfattas av regeringens rehabiliteringsgaranti – personer med depression, ångest eller stressyndrom – är ökningen inte fullt lika stor. Den stannar vid 26 procent. Anledningen är att det tar tid att utbilda personal i den behandlingsmetod som omfattas av garantin, kognitiv beteendeterapi.
– Sammantaget visar siffrorna på en snabb utbyggnad. Rehabiliteringsgarantin fungerar, allt fler som behöver hjälp får det, säger Cecilia Unge, handläggare vid SKL.
Totalt har 5 336 behandlingar för personer med smärta i axlar, rygg och nacke genomförts till och med det tredje kvartalet i år, och 26 390 behandlingar för personer med psykiska besvär. Tre fjärdedelar av dem som fått rehabilitering är kvinnor. Det motsvarar ganska väl kvinnornas andel av de båda patientgrupperna.
63 procent av behandlingarna har genomförts i landstingens egen regi, medan privata rehabiliteringsföretag stått för 37 procent.
Regeringens syfte med rehabiliteringsgarantin är att fler ska återgå i arbete. Ännu är det för tidigt att avgöra om garantin verkligen uppfyller det syftet. En första uppföljning som forskare vid Karolinska institutet har gjort visar dock en tendens till minskad sjukfrånvaro i de patientgrupper som berörs av garantin.
Rehabiliteringsgarantin, som har funnits i två år, innebär att kommuner och landsting får extra pengar för rehabilitering. Forskarna vid Karolinska institutet uttrycker oro för vad som ska hända den dag extrapengarna inte längre finns.
Men SKL förhandlar just nu med regeringen om en fortsättning på rehabiliteringsgarantin under 2011 och 2012. En överenskommelse väntas bli klar i december.