LO-ekonomerna pessimistiska
Regeringen har försummat produktiviteten och ensidigt satsat på att öka utbudet av arbetskraft. Politiken hotar tillväxten, hävdar LO-ekonomerna i sin höstprognos.
LO-ekonomerna förutspår en fortsatt hög arbetslöshet på över åtta procent om två år. De är i sin prognos mer pessimistiska än både regeringen och statliga Konjunkturinstitutet.
– Skillnaden förklaras av att vi tror på en något lägre tillväxt. Den mycket snabba uppgången i år är en tillfällig rekyl som inte är uthållig. Under de kommande åren kommer ekonomin påverkas av att den internationella återhämtningen blir långsammare än normalt. Det slår mot exporten, säger LO-ekonomen Lars Ernsäter.
Årets kraftiga uppstuds förklaras av ett lågt utgångsläge, gynnsam lagerutveckling och att de som har skjutit upp sin konsumtion i stället har handlat i år. Men den dämpade tillväxtutvecklingen framöver är inte bara orsakad av utländska faktorer.
– En knackig inkomstutveckling på hemmaplan och osäkerhet i omvärlden gör att vi inte tror att den inhemska konsumtionsuppgången kommer att hålla i sig, säger Lars Ernsäter.
Han uttrycker oro för den framtida sysselsättningsutvecklingen.
– Under krisen var fallet i sysselsättningen mindre än man kunde räkna med. Många företag behöll personal och det gör att behovet av nyanställningar kan bli lägre framöver. Dessutom har vändningen kommit tidigare än väntat. Det gör att osäkerheten är stor, säger Lars Ernsäter.
Alliansregeringens utbudspolitik får hård kritik och beskrivs som otillräcklig för att möta arbetslösheten. Eftersom efterfrågan väntas förbli svag vill LO-ekonomerna att den ekonomiska politiken ska inriktas på att stärka efterfrågan och innehålla åtgärder för att höja produktivitetspotentialen.
– Deras politik är inriktad på ökat utbud av arbetskraft till varje pris. Regeringen har inte ens satsat på utbildning av det nya utbudet. I stället handlar det om att släppa fram en låglönemarknad som kännetecknas av lågproduktiv verksamhet. Det är raka motsatsen till en produktivitetshöjande politik, säger Lars Ernsäter.
LO-ekonomerna framhåller att produktiviteten är nyckeln till ökat välstånd på längre sikt. För samhällsekonomin kan växa på två sätt, antingen genom fler arbetade timmar eller genom att mer produceras under varje timme – produktivitetstillväxt. Av dessa två modeller ger den senare utrymme för höjda reallöner och förbättrad konkurrenskraft. LO-ekonomerna hävdar att produktiviteten har åsidosatts av regeringen.
– Den ensidiga utbudspolitiken hotar produktivitetsutvecklingen, säger Lars Ernsäter.
Han pekar på att flera av de strategiska branscher som regeringen identifierat tillhör de lågproduktiva tjänstenäringarna, samtidigt som ambitionen att stärka industrin avtagit. Att arbetsmarknadspolitiken inriktas på att arbetslösa ska ta första bästa jobb äventyrar också produktiviteten.
Fakta
LO-ekonomernas förslag
Höstprognosen innehåller ett omfattande reformprogram för att öka produktivitetstillväxten på mellan 60 och 80 miljarder kronor mellan 2011 och 2014. Det innehåller:
• Utbildningssatsningar
• Infrastruktursatsningar
• Bostadsbyggande
• Förstärkt arbetslöshetsförsäkring
• Slopat rotavdrag