Arbetspendling till Norge och Danmark är viktig för att hålla nere arbetslösheten lokalt, inte minst bland ungdomar.

– Vi har drygt fem procents arbetslöshet, lägst i Värmland. Närmare 800 av våra 10 000 kommuninvånare har sin arbetsinkomst i Norge, säger Katarina Johannesson, kommunalråd (C) i Årjäng.

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) bör Årjäng med drygt tio mil till Oslo räknas in i den norska huvudstadens lokala arbetsmarknad.

I kommuner i Skåne, Västra Götaland och Värmland skulle arbetslösheten bland ungdomar stiga ett par procentenheter utan pendlingen till Danmark och Norge, bedömer SCB.

En ny SCB-rapport visar att gränspendlingen till Danmark och Norge ökade med 66 procent under åren 2001 till 2008. Var tredje pendlare under perioden var kvinna och av pendlarna till Norge var 40 procent ungdomar i åldern 16 till 25 år.

Pendlingen till Norge ökade fortsatt starkt, 30 procent, även slutåret 2008, medan pendlingsökningen till Danmark mattades av och blev endast sex procent.

Pendlarna lockas främst till storstäderna Oslo och Köpenhamn. Sex av tio ungdomar som fick jobb i Norge rekryterades 2008 genom bemanningsföretag och populäraste branscher var byggen, hotell- och restaurang, hälso- och sjukvård samt handel.