En bilmekaniker skadade en framtand under lunchen på en internatkurs, men Försäkringskassan såg det inte som en arbetsskada. Nu har mannen fått rätt av Regeringsrätten.

Mannen deltog i en internatkurs som hans arbetsgivare organiserat och betalat. Under en gemensam lunch stötte en kollega till hans glas så att en framtand skadades.

Eftersom lunchen var obligatorisk och räknades som arbetstid ansökte mannen om ersättning för tandvårdskostnaderna hos Försäkringskassan, men fick nobben.

Kassan ansåg inte att det var en arbetsskada eftersom olyckan inträffat på lunchen, som snarare kunde ses som social samvaro än som arbete. Olyckan kunde inte ses som en arbetsolycka då det saknades samband med mannens arbete som bilmekaniker, slog Försäkringskassan fast.

Mannen och hans fackförbund IF Metall drev fallet vidare, med hjälp av LO-TCO Rättsskydd. De fick rätt i länsrätten, som ändrade kassans beslut, men förlorade igen i kammarrätten.

Förra veckan avgjordes fallet i den högsta instansen, Regeringsrätten, och där fick facket och bilmekanikern rätt.

Enligt Regeringsrätten var lunchen ett led i internatkursen och tandskadan ska därför betraktas som ett arbetsolycksfall.

Även om situationen då skadan uppstod var speciell anser IF Metall att domen är principiellt viktigt.

– Regeringsrättens uppgift är att avgöra mål där ett avgörande kan få betydelse som vägledning för hur liknande fall i framtiden ska bedömas. Det är därför domen är så viktig, säger Michael Kinell, trygghetsansvarig på IF Metalls Stockholms avdelning i en kommentar på förbundets hemsida.