Den tiondel av befolkningen som tjänade mest hade en inkomstökning på 47 procent under perioden 1999-2009. Den tiondel som hade det knackigast ökade inkomsterna med 17 procent.

Nu tycker jag att regeringen ska tillsätta en kommission för att utreda detta. Hur kan en av världens mest utvecklade länder tillåta att eliten bland medborgarna får så pass små ökningar som det nu är frågan om? 4,7 procent plus per år! Hånleendet kan skrivas på ett annat sätt: 4,7.

Faktureringsavgifter, föreningsavgifter, järntreor, kryssningar i Karibien, barnflicka, trädgårdssnubbe med mera med mera blir mycket mer än 4,7 procent per år. Ok, ibland är det väl riktigt att konsumtionen skruvats upp några snäpp men det är alltför lätt att avfärda detta som ett frosseri för nöjes skull. Så är det inte. Men om Anders Borg ska få ihop det krävs att vi ställer upp och konsumerar. I stället för att laga jacuccin kan man slänga skiten och köpa en ny. Att sälja den på blocket.se är emot mina principer: att det ska komma hem snåljåpar som letar efter repor och vill pruta och snoka är under min värdighet.

Det behövs en attitydförändring i det svenska samhället. Den Kungliga Svenska Avundsjukan måste bekämpas med stor kraft. Att marknaden ger vissa avsevärt högre löner måste helt enkelt accepteras som nära nog en naturlag. Om någon säljer blomkål på torget så betalar man ju inte femtio kronor kilot om försäljaren kräver tio. Och i ett s.k socialistiskt samhälle finns det överhuvudtaget inga grönsaker att sälja.

Men de avundsjuka kan vända sin indignation åt annat håll. Jag säger bara Wayne Rooney, jättebabyn från Liverpool, som drar in hur mycket pengar som helst på att leka boll. Villan han äger kostar drygt 40 miljoner kronor och reklamkontrakten för ett år överstiger min livslön. Vad är det för värld vi lever i när en stubbad koloss lever på grön kvist medan jag måste sitta och budgetera varenda jävla golfresa?

De skönandar som vill utrota inkomstskillnader mellan medborgare ska inte börja med oss så fått sketna 4,7 procent utan med sådana som Wayne. Grabben kan väl få tiotusen pund per år och skaffa sig ett hederligt arbete, exempelvis utkastare på någon Kinakrog i Soho.

Nu fokuserar vänsterelementen i medierna på den tiondel som tjänar sämst och har fått 17 procent upp. Men jag säger bara: var tacksamma över att ni har jobb. Jävligt tacksamma! Dessutom är det ju så att den som är van att välja budgetalternativ inte behöver så mycket tillskott. Trädgårdssnubben exempelvis, han trodde att en järntrea var ett preparat mot järnbrist. Jag vet att man måste lägga upp ett antal skattade tusenlappar för att få den klubban.

Jag har gott hopp om att regeringen ska beakta de berättigade klagomålen från de som ligger i löneligans topp. Kör hårt, vi har ju socialvård.

Rutger Berg Jr
Höginkomsttagare med rättvisepatos

Nästa vecka: Swedenmark presenterar allt inför svinnovember & djupintervju med oraklet Leif G W Persson.

Peter Swedenmark