På 1300-talet skildrade den florentinske diktaren Dante Alighieri en vandring genom Helvetet, bland de fördömda, med skaldekollegan Vergilius som vägvisare.

Därmed fick Dante friare händer att avbilda sin grymma samtid – även om Den gudomliga komedien dessutom hade andra, mer andliga dimensioner och symboliska nivåer.

På 1960-talet använde den tyske författaren Peter Weiss, som blivit svensk medborgare, i sin tur Dante för en skoningslös rättegång mot alla intellektuella som lierar sig med makten.

Dante störtas från sin upphöjdhet och tvingas omtumlad konfrontera alla sina försyndelser, från pojkåren och upp till minglet med våldshärskare.

Och ur förkrosselsen stiger det åtminstone en möjlighet till bättring, en vilja till en mer självständig intellektuell hållning.

När pjäsen nu på 2010-talet sätts upp av vänsterregissören Nils Poletti på Dramatens ungdomsscen Elverket, är det bara den nedåtgående delen av processen som kommit med: avslöjandet och totalförnedringen.

Hamadi Khemiri i huvudrollen visar övertygande sin totala formbarhet i mötet med fnissande smådjävlar och självgoda furstar. Det är som om han förkroppsligar att det är omöjligt att inte dras med i maktspel och konjunkturer och le överslätande.

Uppsättningen runtom honom är underbart burlesk och full av musik, upptåg, infall och clownerier, alltsammans välgenomarbetat både vad beträffar rekvisita och tempo: vissa av scenerna blir mardrömslikt stillastående, till exempel det långa taktiksamtalet med odjuret Minotaurus.

Är det en pjäs för idag? Ja, absolut!

Weiss analys av makt och motstånd, in i hjärtat informerad av minnet av nazismen, känns som en terapi för var och en som vill leva rak i vår genomcyniska tid.

Man går stärkt ut från denna dråpliga och uppfordrande helvetesbehandling.

Påmind om vem som är den förste man har till uppdrag att misstänka för samröre med dem som skyler över verkligheten med fagra ord och hypnotiserande världsbilder.

Eller som underjordens härskare avundsjukt utbrister i en av Wolf Biermanns visor, ”Stackars jävel”: ”I jämförelse med Gulfkriget är Helvetet som Spöktåget!”