Strejk hotar på tre fönsterputsföretag och sex städbolag. Fastighets har i dag utvidgat sitt varsel.

Blockaden mot övertid och nyanställning räckte inte för att Fastighets skulle få igenom sina krav. Varslet har utökats med strejk på tre fönsterputsföretag och sex städbolag från onsdag den 13 oktober.

Konflikten handlar om vad fönsterputsarna ska göra när vädret inte tillåter fönsterputsning – och vad de ska få för lön när de ägnar sig åt annat. Enligt gällande avtal kan de få städa till avtalets minimilön, som är betydligt lägre än både fönsterputsarnas vanliga ackordslön och städarnas löner inom andra avtal.

Och sedan facket noterat att företag använder fönsterputsare till billig städning kräver det att avtalet ska skrivas om.

Om dagens strejkvarsel träder i kraft läggs allt arbete ner på Adlerssons Fönsterputs AB i Stockholm, Roys Städ och Fönsterputs AB i Falkenberg samt Städtjänst Westlunds AB i Gävle.

Genom ett sympativarsel inom ett annat avtal kommer Fastighets också att strejka på sex arbetsplatser inom städföretag. Arbetsplatserna finns i Mölndal, Skärblacka, Malmö, Skelleftehamn, Sundsvall och Södertälje.