– Jag är kollosalt besviken på facket. Så här kan strejkvapnet inte få användas, säger Jonas Milton, vd för arbetsgivarna i Almega.

Ordkriget mellan Fastighets och Almega tilltog i styrka när facket i dag varslade om strejk. Arbetsgivarna är rasande för att strejken inte bara drabbar företag som direkt berörs av det avtal parterna strider om.

– Fastighets har tagit ut ett stort företag på ett annat avtalsområde, ett företag som har avtal och som sköter sig och samarbetar med facket, säger en rasande Jonas Milton. Detta ställer lagen om sympatiåtgärder på sin spets.

Konflikten handlar om vad fönsterputsarna ska göra när vädret inte tillåter fönsterputsning – och vad de ska få för lön när de ägnar sig åt annat. Enligt gällande avtal kan de få städa till avtalets minimilön, som är betydligt lägre än både fönsterputsarnas vanliga ackordslön och städarnas löner inom andra avtal.

Historiskt tillkom skrivningen som en undantagslösning när permitteringslönen hade försvunnit, enligt fackets skildring. Men sedan facket noterat att företag använder fönsterputsare till billig städning kräver det att avtalet ska skrivas om.

– Därför har vi varslat om strejk på företag i städbranschen som drabbas av den sneda konkurrensen när andra företag använder fönsterputsare till billig städning, säger Hans Öhlund, ordförande i Fastighets. Vi vill helt enkelt att de ska förstå vad det här handlar om.

På det avtal som parterna strider om arbetar bara ett par hundra Fastighetsmedlemmar. Tre företag med detta avtal har tagits ut i strejken som inleds om två veckor – om inte parterna har kommit överens.

Men det är sympativarslet på städföretaget ISS som retar upp Jonas Milton.

– Jag har inte hunnit tänka på något nästa steg i konflikten, säger han. Men vi måste lösa detta på något sätt. Frågan är hur.

– Vi får se när de är beredda att förhandla igen, kontrar Hans Öhlund som förbereder för strejk onsdag den 13 oktober.