Jublet på Moderaternas valvaka ville aldrig ta slut när partiledaren Fredrik Reinfeldt talade till sina trogna — trots att alliansen förlorade majoriteten i riksdagen. Men partiet har vuxit och är nästan i kapp Socialdemokraterna.

När Mona Sahlin i tv proklamerade att hon inte kommer att avgå trots sin stora valförlust jublade moderaterna igen.

Reinfeldt, med aningen skäggstubb, var mycket nöjd när han på natten talade till sina partikamrater trots den förlorade majoriteten.

– Jag tycker att ett parti som har varit den största valvinnaren två val i rad har rätt att känna glädje över stödet från svenska folket. Vi har fördubblat stödet från valmanskåren på två val. Alliansen har dessutom ett växande stöd. Men vi har ett osäkert läge som vi inte önskade till följd av Sverigedemokraternas intåg i Sveriges riksdag. Därför markerar vi också ett ansvarstagande och hoppas kunna hantera den här situationen, i första hand i samarbete med Miljöpartiet.

Något samarbete med Sverigedemokraterna finns inte på Reinfeldts karta. Däremot finns möjlighet till andra bredare samarbeten, menar Reinfeldt.

På natten visade också alliansens fyra partiledare sin sammanhållning genom att tillsammans äntra scenen och på nytt gemensamt tacka sina valarbetare.