Arbetsgivare ska inte tvingas att betala ut lön under en tvist om uppsägning, enligt den borgerliga alliansen. Men förslaget retar facket som kräver tydliga besked före valet.
– Om förslaget blir verklighet är det som att dra sladden ur lagen om anställningsskydd, säger Sture Nordh, ordförande för TCO.

En arbetstagare som tycker att sig ha fått sparken på felaktiga grunder och väljer att gå till domstol får behålla sin lön tills tvisten är avgjord. Men det vill den borgerliga alliansen ändra på.

I sitt gemensamma valmanifest skriver de borgerliga partierna att arbetsgivarnas kostnader vid tvist om uppsägning ska begränsas. Både Moderaterna och Centerpartiet har tidigare lanserat tanken att uppsagda i stället ska kunna få a-kassa i väntan på att tvister avgörs, och det oroar facket.

En tvist som går till Arbetsdomstolen kan pågå i flera år. Många arbetstagare skulle inte klara att leva på a-kasseersättning under tiden.

– Konsekvensen av regeringens förslag blir att arbetstagarnas möjligheter att tillvarata sina lagliga rättigheter kraftigt försvåras. Uppsägningar utan saklig grund kommer att öka eftersom den ekonomiska risken kraftigt minskar för arbetsgivarna, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i en kommentar på LO:s hemsida.

Både Saco:s ordförande Anna Ekström och TCO:s ordförande Sture Nordh, är inne på samma linje. De anser att förslaget rubbar maktbalansen på arbetsmarknaden.

Om det blir arbetstagaren och inte arbetsgivaren som får ta den ekonomiska smällen kommer fler att sägas upp på lösa grunder och risken är stor att tvisterna kommer att öka.

– Genom ett godtyckligt påstående kan arbetsgivaren stryka någon från lönelistorna. Det betyder i sin tur att den trygghet man ansåg man hade med en tillsvidareanställning försvinner, säger Sture Nordh i en kommentar.

Facket kräver nu att regeringen tydliggör hur uppsagda ska försörja sig under en tvist och tänker om när det gäller förslaget.

– Förslaget måste dras tillbaka, och det beskedet kräver vi innan valet, säger Sture Nordh.